Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Мосинов: Община Бургас започва да се превръща в агенция за недвижими имоти

Автор: "PoligrafF", от 24.07.2017 0
"По този път няма да стигнем далече".

”Опасявам се, че Община Бургас започва да се превръща в агенция за недвижими имоти. Ако имаме нужда от допълнителен паричен ресурс, нека да се каже. Но нека да спрем да декапитализираме общинската собственост и да търсим този относително лесен временен вариант за финансиране на приходната част на бюджета. Общинската собственост се продава тогава, когато Общината не може достатъчно ефективно да я стопанисва и управлява, когато има инвестиционно намерение, а не просто, защото ни трябват пари. По този път няма да стигнем далече”. Това заяви общинският съветник от групата на БСП в местния парламент Евгений Мосинов във връзка с утрешната сесия на Общински съвет - Бургас, на която има 42 точки, от които 20% за продажби на общински жилища, 4 % – продажби на терени под съществуващо сгради и 3 % за продажби на празни терени.

Първоначално Мосинов обясни, че Общината внася, от името на кмета, една поправка в Наредбата за настаняване в общински жилища, която се опитва да разреши многократно поставяни въпроси на граждани. Първият е за фактическото съжителство.

”Досега можехме да настаняваме само семейства с формално сключен граждански брак, но не и другата популярна форма отглеждане на деца и на съжителстване – това е фактическото съжителство. Сега се прави една добра крачка напред, като се дава дефиниция на това понятие и се допуска настаняване на фактически съжителстващи като общо домакинство. Второ – прави се за първи път опит, тука ние ще подкрепим проекта за наредба, да се премахнат вечните наематели на общински жилища. Оказа се, че около 40 жилища се обитават повече от 15-20 години. Общинските жилища са по принцип за едни по-кратки периоди от време да бъдат отдавани под наем. Сега правилото е 5 години от начално настаняване, с една възможност, ако се отговаря на условията, допълнителни 5 години или максимум 10 години. Прави се едно друго допълнително облекчение. Досега изискването беше „и постоянен и настоящ адрес”, сега  думата „и” се замества с „или”, т.е. дава се една по-голяма гъвкавост. Това го приветствам. Ще го подкрепим”, коментира още Мосинов.

Той пита дали Общината ще има нужния ресурс да посреща желаещите да се настаняват в общински жилища. Той посочи, че за момента Общината разполага с 900 жилища, като на утрешната сесия ще бъде гласувана продажбата на осем от тях. Чакащите, картотекирани в групите, които могат да бъдат настанявани, са около 300. Чакащите и подали молба въобще, са 900.

“Защо тогава продаваме общински жилища? Би трябвало да ни бъде обяснено. Общината се нуждае от нови жилища, добре построени, не само панел. Имаме амбиции да настаняваме и лекари специалистиЯсно е, че към настоящата дата Общината не може да строи нови жилища със средства от ЕС. Мисля, че от капиталовата програма можем да заделим малко пари за нови жилища. Има терени”, заяви Мосинов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или