Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

НЗОК: Новата система няма да дава достъп до биометрични данни

Автор: "PoligrafF", от 10.01.2016 0
Новата електронна система, чрез която пациентите ще задействат личния си цифров идентификационен код, няма да събира биометрични данни. Пръстовият отпечатък ще позволява единствено удостоверяване на самоличността и достъп до здравния пакет на гражданина, подчертават от Националната здравноосигурителна каса.

Новата електронна система, чрез която пациентите ще задействат личния си цифров идентификационен код, няма да събира биометрични данни. Пръстовият отпечатък ще позволява единствено удостоверяване на самоличността и достъп до здравния пакет на гражданина, подчертават от Националната здравноосигурителна каса.

Пръстовият отпечатък няма да се съхранява в електронна памет и няма да оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания от него уникален код да се стигне до пациента по обратен ред.

Няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация, уверяват от Касата.

Устройствата за снемане на идентификационния код ще се закупуват от аптеките и лечебните заведения. Единственото изискване към тях ще е да могат да осъществяват връзка със софтуера на НЗОК.

Ангажимент на НЗОК е да изготви продукт, който да осигурява максимално широки възможности за свързване с разнообразни такива устройства, за да не затруднява или натоварва излишно аптеките и лечебните заведения, като ограничава техническите изисквания. 

Ползването на новата система не предвижда въвеждането на никакви допълнителни законови ограничения и забрани за гражданите и пациентите. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти.

Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства. 

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или