Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

НЗОК: Промените при лекарствата за онкоболните няма да се отразят на пациентите

Автор: "PoligrafF", от 11.05.2017 0
"Указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти", категорични са от Касата.

Въвеждането на нова формула за изчисляване количествата лекарствени продукти за лечение на онкологичните заболявания на база ръст, тегло и телесна повърхност получи широк обществен отзвук. Масово пациенти се разтревожиха, че това ще доведе до недостиг на медикаменти за определени групи хора, но от Националната здравноосигурителна каса категорично заявиха, че ще бъде заплатено реалното лечение на всеки един пациент.

Промените всъщност били въведени, за да се подобри отчетността и за да се намалят разходите на здравните заведения. Ако определено болнично заведение надвиши заложените в наредбата месечните количества, изчислени на база средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, касата щяла да заплати разходите, но след проверка от страна на институцията.

От Касата заявиха още, че този засилен контрол върху разходването на медикаменти ще бъде в полза и на пациентите, тъй като ще доведе до по-ефективно използване на лекарствените продукти и ще намали разходите на лечебните заведения. Това, от своя страна, щяло да облекчи и тежестта върху Здравната каса и, респективно, джоба на здравноосигуряващите се лица.

”Указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано”, категорични са от Касата.

Заложеният механизъм в НРД не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори, допълват от институцията. Целта била да се спре разхищението на тези скъпи медикаменти. По сметки на касата, в момента от тях се изхвърлят 25-30% от количествата, но било възможно тези стойности да бъдат намалени до 5-7%.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или