НСИ: Иисус Христос е роден по време на преброяване

Автор: "PoligrafF", от 25.12.2016 0
Практиката за преброяване на населението е толкова стара, колкото и държавата като институция. Не се знае кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък.

Практиката за преброяване на населението е толкова стара, колкото и държавата като институция. Не се знае кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък. Но историческите извори изобилстват от данни за преброявания от различни епохи. А числата от хилядолетия имат голямо значение за политическата власт.

Смята се, че началото на броенето на хора, животни и продукти от първа необходимост е поставено още в Древен Вавилон - преди близо 6 000 години. По онова време било решено да се преброят хората, добитъкът, маслото, млякото и медът, както и вълната и зеленчуците.

Знае се, че преброявания на населението са извършвали древните египтяни, японци, гърци, евреи, перси и римляни, като резултатите обикновено са били държавна тайна. Данни за преброявания в Европа има от 15-и и 16-и век. За разлика от днес, тогава статистиката се правела със сметала и анкетьори с математическа дарба, разказват от Националния статистически институт.

Едно такова преброяване се е случило и в годината на Рождество Христово, сочи Евангелието от Лука. Според библейския текст, то било поръчано от кесаря Август. Всеки трябвало да се запише в родния си град, заедно със семейството си. Това направил и Йосиф, който се отправил към Витлеем, заедно със своята невяста Мария, която очаквала дете.

Днес преброяванията са също толкова важни, колкото и в древността. Те позволяват на властта да за взема адекватни управленски решения, служат за да се определи представителността на законодателните органи, броят на лицата, които могат да гласуват, и други.

У нас за първи път е осъществено преброяване в зората на Третата Българска държава - през 1880 година. В 136-годишната история на българската статистика досега са организирани и проведени 17 преброявания. Последното е от 2011-а година, когато в страната ни за първи път се проведе онлайн преброяване на населението и жилищния фонд. По интернет се преброиха 41% от населението (в София - 66%, във Варна - 51%, в Габрово - 44%, в Русе - 43%, в Пловдив и Бургас - по 41%).

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или