Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

НС единодушно прие отпадането на мораториума НЗОК да плаща за нови лекарства

Автор: "PoligrafF", от 21.12.2017 0
Приети бяха и промени в Закона за защита на конкуренцията и Закона за обществените библиотеки.

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да плаща за нови лекарства през 2018 г. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

Народните представители приеха окончателно и промени в Закона за защита на конкуренцията. Измененията предвиждат право на обезщетение в пълен размер за всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях. 

Влязлото в сила решение на ВАС, което потвърждава решение на Комисията за защита на конкуренцията за установяване на нарушение на антитръстовия закон, има обвързваща сила за гражданския съд относно факта на нарушението и нарушителя. Обвързваща сила за гражданския съд има и решение, което не е обжалвано или жалбата срещу него е оттеглена. Заварените до 26 декември 2014 г. производства по искове за обезщетение за вреди пред националните съдилища се довършват по реда, по който са били образувани.

Парламентът прие на второ четене и промени в Закона за обществените библиотеки. С измененията се създава законово правомощие за издаване на подзаконов нормативен акт, с който да се уреди редът за вписване в публичния регистър на обществените библиотеки. Това ще става с наредба на министъра на културата. Регистърът се поддържа в електронен вид. До една година от приемането на закона Министерството на културата трябва да осигури условия за прием на документи и заявления за вписване и за промени в регистъра по електронен път.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Снегът е красив, но ние май предпочитаме зимата такава - слънчева и…
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или