Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

НС единодушно прие отпадането на мораториума НЗОК да плаща за нови лекарства

Автор: "PoligrafF", от 21.12.2017 0
Приети бяха и промени в Закона за защита на конкуренцията и Закона за обществените библиотеки.

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да плаща за нови лекарства през 2018 г. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

Народните представители приеха окончателно и промени в Закона за защита на конкуренцията. Измененията предвиждат право на обезщетение в пълен размер за всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях. 

Влязлото в сила решение на ВАС, което потвърждава решение на Комисията за защита на конкуренцията за установяване на нарушение на антитръстовия закон, има обвързваща сила за гражданския съд относно факта на нарушението и нарушителя. Обвързваща сила за гражданския съд има и решение, което не е обжалвано или жалбата срещу него е оттеглена. Заварените до 26 декември 2014 г. производства по искове за обезщетение за вреди пред националните съдилища се довършват по реда, по който са били образувани.

Парламентът прие на второ четене и промени в Закона за обществените библиотеки. С измененията се създава законово правомощие за издаване на подзаконов нормативен акт, с който да се уреди редът за вписване в публичния регистър на обществените библиотеки. Това ще става с наредба на министъра на културата. Регистърът се поддържа в електронен вид. До една година от приемането на закона Министерството на културата трябва да осигури условия за прием на документи и заявления за вписване и за промени в регистъра по електронен път.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Люлякът цъфна, Гергьовден иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или