Наблюдаваме "зодиакална светлина" през ноември

Автор: "PoligrafF", от 29.10.2017 0
Явлението се проявява в безлунните нощи в началото и края на зимата.

През октомври и ноември имаме възможността да наблюдаваме едно любопитно явление рано сутрин - между 1:40 часа и около час и 20 минути преди изгрева. То се нарича “зодиакална светлина” или “лъжлива зора” и се проявява в безлунните нощи в началото и края на зимата.

”Това всъщност е едно сияние, което се образува от прахов диск, разположен във вътрешната част на слънчевата система. Там, където обикалят Меркурий и Венера. Този прах е останал още от времето на формирането на слънчевата система – отпреди милиарди години, както и донесен прах от кометите, които преминават през вътрешната част на слънчевата система”, обясни физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) Пенчо Маркишки в ефира на “Фокус”.

По думите му слънцето, осветявайки този прахов диск, става така, че сутрин в този период преди изгрев можем над източния хоризонт да наблюдаваме такова белезникаво сияние, което е клиновидно с острие на клина, леко наклонено на дясно – към юг.

”Това е зодиакална светлина, тъй като се наблюдава на фона на зодиакалните съзвездия. Те официално са 12, но всъщност са 13. Това е видимият път на слънцето през тези съзвездия в целогодишния видим път. Затова се наричат и еклиптични – еклиптиката минава през тях. Рано сутрин, при много добри метеорологични условия, при ясно време, безлунна нощ, каквито условия имаше между 19 октомври и началото на ноември, и отново ще има от 18 ноември до началото на декември”, допълни той и уточни, че това са безлунните периоди на тези два месеца и всеки, който сутрин рано се намира високо в планините и при ясно време може лесно да наблюдава и да фотографира това сияние.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Коледа иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или