Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 1 млн. души вече имат ПИК за достъп до е-услугите на НОИ

Над 1 млн. души вече имат ПИК за достъп до е-услугите на НОИ

Само през първите шест месеца на 2017 г. общо 74 168 лица са посетили офисите на НОИ и са поискали да им бъде издаден ПИК.

Броятна издадените в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ) Персоналниидентификационни кодове (ПИК) достигна един милион. Това показва статистикатана институцията към края на юни тази година.

След въвеждането на защитениядостъп до електронните услуги на НОИ през 2005 г., когато беше изпратенеднократно ПИК на всички осигурени лица, желание за получаване на такъв в териториалнитеподеления на институцията са изразили точно 999 960 осигурени лица.Даннитепоказват още, че само през първите шест месеца на 2017 г. общо 74 168 лицаса посетили офисите на НОИ и са поискали да им бъде издаден ПИК.

Персоналниятидентификационен код на НОИ позволява достъп до услуги на институцията презинтернет. Чрезнего осигурените лица могат, без да посещават офисите на институцията, да получатперсонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни. По интернет те могат да следят осигурителнияси статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако импредстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупанияси осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсиятаси.

В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство,чрез своя ПИК лицата могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащотоим се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това, имат възможността дапроследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи затяхното изплащане са вече налични в НОИ. С ПИК може да се подаде заявление по електронен пътза извършване на редица административни услуги, да се зададе актуален въпрос илида се подаде сигнал или жалба, изискващи достъп до лични данни, чрезконтактните форми.  

ПИКсе издава на момента във всяко териториално поделение на НОИ и само срещу представянена личната карта на лицето.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега