Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Над 70 доброволци в помощ на бургаските езера

Автор: "PoligrafF", от 19.08.2014 0
Белгийка и виетнамец ще се включват в ежегодната природозащитна бригада на Атанасовско езеро тази година. Девет дни край бургаските езера, лугата, калта, солта и птиците ще прекарат още 70 момичета и момчета от цялата страна.

Белгийка и виетнамец ще се включват в ежегодната природозащитна бригада на Атанасовско езеро тази година. Девет дни край бургаските езера, лугата, калта, солта и птиците ще прекарат още 70 момичета и момчета от цялата страна.

Началото ще бъде дадено в петък вечер, а краят на традиционната лятна среща ще бъде на 30 август. Бригадата в полза на езерата на Бургас тази година се провежда в рамките на новия проект към програмата на ЕС LIFE+ „Солта на живота”, който се изпълнява от Българска Фондация биоразнообразие в партньорство с Българското дружество за защита на птиците Доброволците това лято пак ще запретнат ръкави и ще нагазят в калта на Атанасовско езеро, за да създадат нов насипен остров, който ще послужи като безопасна територия за размножаване на саблеклюни, кокилобегачи и рибарки. С него насипните острови в лагуната ще станат два.

Първият бе създаден преди две години и доказа ефективността си. Пак в южните солници на плиткото езеро ще бъде издигната платформа за гнездене на рибарките. Опитът през годините е доказал, че това са жилища, в които тези птици с охота се нанасят на пролет, когато започват да се размножават. Няма да бъде подмината и защитена местност „Пода” край Бургас. Бригадирите ще се погрижат в част от водите тук да се издигнат две нови платформи. Така ще бъде осигурено нужното спокойствие за успешното размножаване на гривестите рибарки през следващата година.

Именно създаването на повече места, където водолюбивите птици на бургаските езера да могат да се размножават необезпокоявани от скитащите кучета, котки и чакали, е основна задача на природозащитните бригади през годините. Винаги, обаче, има и много съпътстващи дейности, с които БДЗП се стреми да поддържа езерата и изградената близо до тях нова инфраструктура в добро състояние за бургазлии и гостите на града.

Затова и тази година ще бъде почистен брега на защитена местност „Пода”, седемметровата кула за наблюдение на птици, ще бъдат ремонтират платформите за изследване на водния свят на малката защитена територия, така че да бъдат готови за учениците през новата учебна година. По традиция лагерът на Атанасовско езеро се провежда в разгара на есенната миграция на птиците, която е сред най-вълнуващите и впечатляващи природни явления. За броени дни над „Точката” на езерото ще минат десетки хиляди бели щъркели и грабливи птици, поели към далечните си зимни квартири в Африка по прелетния път Виа Понтика. В

секи участник в бригадата ще има възможност да се обучава от водещи специалисти как да разпознава мигрантите и да провежда тяхното преброяване. Вече почти 30 години стотици доброволци, участници в природозащитната бригада, помагат за подобряване на състоянието на влажните зони около Бургас. Езерата са важни места, както за дивата природа, така и за нас хората, като предоставят възможности за отдих, туризъм, наблюдение на птици и фотография.  

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Понякога в дъжда има толкова много красота...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или