Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Найденов: В България няма да се консумира стока с пестициди

Автор: "PoligrafF", от 15.02.2011 4
Проверките на Агенцията по безопасност на храните продължават, ще засилим контрола на плодовете и зеленчуците особено в заведенията за хранене на деца. „Вносителите на блокираните зеленчуци не са виновни. Те разполагат със сертификати, че стоката им е годна”, това каза министър Мирослав Найденов в предаване по Нова Телевизия.

Проверките на Агенцията по безопасност на храните продължават, ще засилим контрола на плодовете и зеленчуците особено в заведенията за хранене на деца. „Вносителите на блокираните зеленчуци не са виновни. Те разполагат със сертификати, че стоката им е годна, но във всички случаи тази стока в България няма да се консумира”, това каза министър Мирослав Найденов в предаване по Нова Телевизия.

„Имат сертификати и затова ние няма да пристъпим незабавно към унищожаване на стоката, която е блокирана в момента. Водят се разговори, ако Йордания позволи да ги върнем обратно, ще ги върнем, макар че доколкото разбрах стоката е платена и не знам платена стока как би се върнала, дали те ще си получат парите обратно. Някои от вносителите искат да я изнесат за трети страни, важно е да се направи уточнението, че когато се третират зеленчуците с пестициди, те имат карантинен срок, в който пестицидите се разграждат. Ако сега ги оставим тези зеленчуци 10 дни и ги изследваме след това нивото на пестицидите ще бъде много по-ниско, и те ще опитат в този период може би да ги предвижат. Във всички случаи тази стока в България няма да се консумира”, заяви Найденов по повод на това какво ще се случи с вече блокираните 200 тона зеленчуци съдържащи пестициди в пъти над нормата.

Припомняме ви, че от вчера започнаха масови проверки за качеството на хляба по цялата верига – търговци, хлебопроизводители, мелници, зърно бази.   Планирани са и проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци. Предвижда се създаването на мобилни центрове в цялата страна, в които хората ще могат да подават сигнали за нередности. ще се следи най-вече за забранените за ползване в ЕС пестициди.

Проверките ще са съвместни между Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция. Агенцията за безопасност на храните обяви в края на миналата седмица, че се въвеждат стандарти за хляба в три категории.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или