Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Най-често срещаните алергени при децата

Автор: "PoligrafF", от 30.11.2017 0
Хранителната алергия представлява естествена реакция на имунната система към безвредни протеини в определени продукти.

Хранителната алергия представлява естествена реакция на имунната система към безвредни протеини в определени продукти. Симптомите могат да се появят веднага или до няколко часа, като периодът за реакция на тялото зависи както от продукта, така и от специфичните особености на метаболизма. Същото се отнася и до типа реакция. Алергията може да се прояви като обрив, зачервяване на кожата, отоци, повръщане, диария, задух.

Около 5% от децата в световен мащаб страдат от някакви алергии, свързани с храната. Съществуват продукти, към които детският организъм е по-склонен да проявява реакции. Поради тази причина, повечето специалисти препоръчват при захранване на бебето с пюрета и каши, да започнете със зеленчуци и плодове и ако детето ги приема нормално, да започнете да включвате в режима му и храните от т.нар. „рисков списък“.

Това е не просто желателно, но и задължително, за да свикне детския организъм с тях, съветват от Първа частна детска млечна кухня „Ам-Ам”. Добре е обаче да добавяте тези храни постепенно, като между всяка от тях да оставяте поне 3-5 дни време. По този начин ще имате възможността да проследите реакцията на организма му към всяка от тези хранителни групи. Към това правило се придържат и нашите консултанти от Детска кухня „Ам-Ам“ при изготвянето на седмичното си меню.

Най-общо осем са хранителните групи, които са отговорни за около 90% от алергичните реакции при децата:
- мляко;
- пшеница;
- яйца;
- соя;
- фъстъци;
- ядки;
- риба;
- морски дарове.

Алергиите към млякото, пшеницата и яйцата обикновено отшумяват с възрастта. Те  обикновено се наричат „непоносимост“, за да се отличат от по-тежките реакции, като неспособността на организма да преработва ядки, риба и морски дарове, които обикновено остават за цял живот. 

Обикновено специалистите съветват да започнете захранването с тези осем храни като първо добавите пшеницата, овесените ядки и другите продукти от растителното семейство. По същото време можете да започнете да давате на детето и яйчен жълтък. Той трябва да е твърдо сварен (минимум 12 минути). Прибавяйте четвъртинка от жълтъка към зеленчуковото пюре три пъти седмично. Постепенно увеличавайте количеството, докато не стигнете до цял жълтък. Белтъкът обаче може да стане част от храната на детето едва след навършването на годинка, а според някои специалисти и чак след 18-ия месец. При нежелани реакции, прекратете приема и се консултирайте с педиатър.

Около 10-ия месец на бебето е добре да включите в седмичния прием краве млякото и млечните продукти. Рибата трябва да влезе в менюто на бебето Ви по същото време. Тя е изключително важен и ценен компонент от режима на хранене и трябва да фигурира в него поне веднъж седмично. Като един от основните алергени обаче, с нея трябва да бъдете внимателни.

Експертите препоръчват да запознаете детския организъм с рибата 2-3 месеца след като включите в менюто на детето си месото. Още по-предпазливи трябва да бъдете, ако в семейството Ви, или в това на партньора Ви, има хора с алергия към риба, тъй като тази непоносимост се предава генетично. Що се отнася до черупчестите и морските дарове, те трябва да се избягват до третата година на децата, заради неоправдано високия риск от алергични реакции.

Макар медът да не се класифицира като топ алерген по принцип, пчелните продукти са забранени преди навършването на 12 месеца. Причината за това е рискът от съдържание на ботулиновия токсин, който е особено опасен за бебетата. Възможно е детето Ви да прояви и непоносимост към полифлорен мед, свързана със самия пчелен прашец.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или