Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Наследството на българите - повече клетви, по-малко благословии

Автор: "PoligrafF", от 18.12.2010 0
Българите имат три пъти повече клетви, отколкото благословии, според изследване на народните умотворения в сборници от 19-и век, пише "Vesti.bg".

Българите имат три пъти повече клетви, отколкото благословии, според изследване на народните умотворения в сборници от 19-и век, пише “Vesti.bg”. Резултат от него е новата книга “Българските благословии, пожелания и клетви - част от националната самобитност и културното наследство” на проф. д-р Лилия Крумова-Цветкова от Института за български език при БАН, съобщават от издателство “Емас”.

Задълбоченият анализ на проф. Цветкова, първи по рода си в нашата лингвистика, или по-точно в нашата лингвокулторология, е допълнен с Речник на благословиите, пожеланията и клетвите. Равносметката на нашата родна самобитност е 883 благопожелания и 2529 клетви, отбелязват издателите. По думите на авторката благословиите и клетвите са израз на подчертаната емоционалност на българина.

Известно е, че по-северни народи, за които изразяването на емоции не е особено характерно, не притежават клетви. “Не особено в полза на народа ни говори фактът, че клетвите са значително повече от благословиите и пожеланията. В събрания материал клетвите са три пъти повече по количество. Явно злото у човека е по-силно, но то безспорно се засилва при труден начин на живот, при сблъскване с трудности и несправедливост. А съдбата на нашия народ не е била лека,” коментира проф. Цветкова.

Тя припомня, че благословиите и клетвите са израз на желанието на човека да въздейства върху природата и хората. Основават се на прастарата вяра, че словото има магическа сила, че думата и действието са пряко свързани и ако пожелаеш нещо и го произнесеш, то ще се сбъдне. “И в благословиите, и в клетвите намират отражение, от една страна, магическите заклинания на първобитната епоха, от друга - основните религиозни представи на християнството. Благословиите и клетвите са огледало на времето. Те отразяват народния мироглед, култура и език. В тях са оставили отпечатък времето, битът и манталитетът на народа,” пише авторката.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или