Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Националните поетични празници "Яворови дни" - Поморие започнаха

Автор: "PoligrafF", от 07.07.2017 0
През следващите два дни публиката в града ще има възможност да разбере повече за живота и творчеството на Пейо Крачолов.

59-то издание на Националните поетични празници „Яворови дни” в Поморие снощи бе официално открито. През следващите два дни публиката в града ще има възможност да разбере повече за живота и творчеството на Пейо Крачолов, да послуша хубава музика, да разгледа изложбата “Полъх от класиката” и да се запознае с три нови книги по темата.

Няма значение кой от аспектите на Яворовата личност ни вълнува най-силно, нито точно кои негови стихове ни очароват. Важното е, че споделяме това преживяване, важното е, че Яворовите дни в Поморие отново ще ни дадат усещането за духовно здраве, усещане за общност, която споделя висока култура. Заедно сме и сме дошли символично да изразим благодарността си към някого, без когото българското духовно небе не би било тъй високо. Това гласеше част от словото на  д-р Добрина Топалова, изнесено вчера пред паметника на поета.

Празниците бяха официално открити от заместник - кмета на община Поморие Илия Джингов. Сред официалните гости на празника бяха кметът на община Чирпан Кичка Петкова, заместник-кметовете Блага Димитрова и Стайко Генов, професор д-р на филологическите науки в ЮЗУ Цветан Ракьовски и директорът на художествената галерия в Разград Тодор Тодоров.

”Безспорен е фактът, че името, което свързва нашите два града е името на великия поет. Като кмет на Чирпан, аз бих искала да благодаря на Община Поморие и на читалище “Просвета 1888” за това, че толкова много години съхраняват тази традиция”, каза Кичка Петкова и пожела успех на участниците в традиционния рецитал конкурс. Първият кръг на конкурса се провежда днес, а заключителният етап ще се състои утре в уникалното лятно кино “Яворов”.

До събота ще видите още:

07.07.2017 г. /петък/
11.00 ч. – Национален рецитал-конкурс – I кръг
Място на провеждане: НЧ „Просвета 1888“, Поморие
18.30 ч. – Юбилейна вечер „Четем „Безсъници” отново, след 110 години” с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка Трайкова и д-р Добрина  Топалова. Представяне на книгите „Яворов. Сюжетите на последните години”, „Кръгът „Мисъл” в годината на големите литературни юбилеи” – Михаил Неделчев и книгата на проф. Цветан Ракьовски „Яворов – Анхиалски сюжети”
21.00 ч. – „The Sound of  Bulgarian A Cappella” – концерт на група „ Спектрум”
Място на провеждане: Лятно кино „Яворов“, Поморие

08.07.2017 г./събота/
18.30 ч.  – „Уроци по мълчание” – последната поетична книга на Валентина Радинска, представена от Керана Ангелова
Място на провеждане: Арт кафе „Омара“, Поморие
19.00 ч. – Национален рецитал-конкурс – заключителен етап. Музикална пауза с възпитаниците  на НУМСИ-Бургас . Връчване на наградите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“
Място на провеждане: Лятно кино „Яворов“, Поморие

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или