Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Начални учители се обявиха против формата за НВО в четвърти клас

Автор: "PoligrafF", от 22.01.2020 0
Преподавателите заявяват принципно несъгласие с провеждане на изпитите, още повече в предложения нов вариант.

Начални учители се обявиха против формата за Национално външно оценяване в четвърти клас. В отворено писмо до просветния министър Красимир Вълчев, те заявяват принципно несъгласие с провеждане на изпитите, още повече в предложения нов вариант.

Основното искане на преподавателите е да се отменят изпитите като цяло. Те са на мнение, че тестовете нямат реална цел и резултатите не показват действителното образователно ниво на децата. Имайки предвид, че отмяната на изпитите е малко вероятна, учителите са подготвили и списък с експертни предложения по отношение на формата на препитването.

Промяната, която предизвика най-голямо недоволство, е свързана с решението на МОН диктовката да се прави с аудиофайл, вместо от преподавател на място. От ведомството мотивират решението си със стремеж всички деца да се явят на изпита при равни условия. Преподавателите обаче смятат, че аудиодиктовките ще затруднят излишно възпитаниците им.

Първите им опити с такъв тип диктовка не дали същите резултати, тъй като децата били свикнали с гласа и интонацията на учителя си. Освен всичко друго, преподавателите са на мнение, че не всяко училище разполага с качествена техника, която да възпроизвежда файловете по начин, по който децата да се справят с предизвикателството.

Друга промяна въвежда онлайн проверката на резултатите, каквато е практиката при матурите. Целта на МОН е да се избегне субективизма. За целта децата ще получават отделна бланка за отговорите. Преподавателите обаче не смятат, че четвъртокласниците са достатъчно подготвени за този формат.

Началните учители настояват от МОН да публикуват във възможно най-кратки срокове примерни тестове, върху които да започнат да работят с възпитаниците си. Към момента подобни са пуснали от издателствата, които обаче не могат да гарантират, че дадените примери отговарят напълно на плановете на МОН.

В интернет се събира и подписка в подкрепа на отвореното писмо. Можете да я подкрепите тук.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или