Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Нашенци не са се възползвали от профилактични прегледи за 5,1 млн. лева

Автор: "PoligrafF", от 16.04.2018 0
Статистиката показва, че не повече от 3 млн. българи са се явили при личния си лекар за профилактичен преглед.

През 2017-а година нашенци не са се възползвали от профилактични прегледи за 5 133 577 лева. Макар тези медицински пакети да ни се полагат, а неявяването да се санкционира с глоба между 50 и 200 лева, оказва се, че българите нямат културата да търсят лекарско внимание, ако не страдат от наложащ проблем.

Всяка година между 4 и 6 млн. лева от бюджета на НЗОК по перо „Профилактика“ остават неусвоени, защото хората не се явяват и не се ползват от това свое право, предава в-к “Монитор”. Предвидените средства за профилактични прегледи за 2017 г. са били в размер на общо на 56 134 805 лева. НЗОК се изплатила на лекари, лаборатории и центрове за образна диагностика 51 001 228 лв. за общо извършени 4 674 047 прегледа.

Статистиката показва, че не повече от 3 млн. българи са се явили при личния си лекар за профилактичен преглед. Останалите би трябвало да бъдат глобени, но по данни на Здравната каса, към този момент няма нито един санкциониран.

Повечето изследвания, включени в пакета на НЗОК, са за пациенти над 46 години, като броят им се увеличава с възрастта. Най-много се полагат на хората между 46 и 65 години. На представителите в тази възрастова група се прави пълна кръвна картина веднъж на пет години. Ако обаче човек е с хронично заболяване, му се полагат повече изследвания.

При мъжете над 46 и при жените над 50 години се изследват холестеролът и триглицеридите. На всеки две години мъжете над 50-те трябва да изследват и своя простатно-специфичен антиген (PSA), а на жените от 50 до 69 г. се прави мамография. За тези изследвания джипито е длъжен да издаде съответните направления, които не са лимитирани както останалите. Навършилите 65 имат право на пълна кръвна картина всяка година, а веднъж на пет години да се изследват триглицеридите и холестеролът.

Младите хора, навършили 18 години, също имат право на профилактични прегледи. За здравноосигурените между 18 и 30 години веднъж на 12 месеца се изчислява индексът на телесната маса, зрителната острота, измерва се кръвното налягане, прави се електрокардиограма и се изследва урината.

Пълна кръвна картина веднъж на четири години е задължителна за хората във възрастовата група 30-45 години. Нaд 65 г. вcякa гoдинa ce пpaви пълнa кpъвнa кapтинa. Оcвeн тoвa нa 5 гoдини ce изcлeдвaт хoлecтepoлът и тpиглицepидитe, a cъщo и зa cъpдeчнocъдoв pиcк пo cиcтeмaтa “Скop”.

Независимо от гарантираните профилактични прегледи и изследвания за хората от различните възрасти на бременните се осигурява специална профилактика. По данни на акушер-гинеколози не всички майки, особено от малките населени места, се възползват от правото на профилактични прегледи след раждането.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или