Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

"Недисциплинираният народ" виновен за опашките при презаверките на рецептурни книжки

Автор: "PoligrafF", от 14.08.2014 0
Личните лекари, "недисциплинираният български народ" и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, направено пред в. "Сега".

Личните лекари, “недисциплинираният български народ” и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, направено пред в. “Сега”. До хаоса се стигна, защото касата трябва да въведе 4-значни кодове на лекарствата по инструкция на ЕС. В действителност цялата работа е заради дописване на една цифра.

Служителка на пресцентъра обяснява пред изданието, че дълго се е умувало как да се избегне разкарването на хората, но се оказало, че “няма начин”. Тя обаче призна, че не са очаквали “такава истерия”, както и че не са проследявали през последните 9 месеца дали заверките вървят, тъй като имали да вършат “милион други неща”.

”Ние сме администратори на лични данни. Колегите информатици казаха, че няма друг вариант”, каза служителят на въпрос защо кодовете на лекарствата не се промениха служебно. Стана ясно, че касата не се е консултирала с Комисията за защита на личните данни и на своя глава решила, че хората трябва да отидат лично на гишето. От касата твърдят, че не можели да сменят кодовете служебно, защото книжките съдържали лични данни. Оттам не можаха да обяснят каква лична данна се сменя. На въпрос защо лекарите не са сменили кодовете и не са информирали служебно касата, отговорът от  пресцентъра гласи, че НЗОК не може да задължи личните лекари за нещо такова.

Пациентите, които я издържат с вноските си, обаче явно може.Началникът на отдел “Фармацевтична дейност” в НЗОК Павлина Иванова вчера заяви по Би Ти Ви, че “липсата на електронно здравеопазване е причина работата по вписването на новите четиризначни кодове в рецептурните книжки да бъде двойна”.

По думите й националният регистър на рецептурните книжки съществува само в системата на районните здравни каси и не може да бъде ползван от личните лекари. Тя също не отговори защо касата служебно не въведе новите кодове.От касата си измиха ръцете от създадената бъркотия с обяснението, че още на 20 януари пуснали съобщение на електронната си страница и изпратили имейли до медиите. Въпросното съобщение е със заглавие “Отпускането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК в извънболничната помощ, става с рецепти, на които са изписани четиризначни МКБ кодове. Има гратисен период само за протоколите, издадени до края на декември 2013 година”.

В него в административно-делови стил се описва бюрократичната процедура, като никъде в прав текст не се казва, че пациентите трябва да посетят личния лекар и районната каса, за да получат кодове, печати и заверки, тъй като иначе няма лекарства. Пациентите се споменават само в последните две изречения. От тях обаче също не се разбира какво разкарване се задава.

Пресцентърът препрати въпросите за отговорността за хаоса към сдружението на личните лекари. Председателят му доц. д-р Любомир Киров каза, че джипитата са предупреждавали пациентите си и заяви, че презаверяването в районната здравна каса е въпрос на лична отговорност на всеки пациент. Той прехвърли отговорността на хората, които чакали последния момент.От касата съобщиха, че вече над 1.3 млн. души са успели да си заверят книжките, а останалите няколкостотин хиляди могат да го направят и след 31 август. Докато не се явят в касата обаче, няма да могат да получат лекарства.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или