Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Николова: Новото райониране ще служи за отчитане на показатели към Евростат

Автор: "PoligrafF" , от 10.10.2018 0
Тези райони няма да имат административни функции.

”Предложеният вариант с четири района за ново деление на страната ще служи за целите на отчитане на показатели към Евростат, като икономически и социални характеристики на регионите и за България като цяло”. Това заяви в сутрешния блок на bTV заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Причината за въвеждането му са именно европейските изисквания за обхват на районите, които към момента не отговарят на условията за брой на населението, поясни тя.

”Предложеният от работна група и след обществени обсъждания вариант е направен на географски принцип. Той е обвързан също с историческите характеристики на държавата и с природните особености на всеки един от районите. Този модел дава възможност за провеждане на дългосрочна балансирана регионална политика. Това означава, че всеки един от районите може да има специфични приоритети на развитие от гледна точка на географски характеристики, природни особености и ресурси”, обясни регионалният заместник-министър.

В изменението на Закона за регионалното развитие, който в момента е в процес на обществено обсъждане, е заложен модел, при който всеки един от регионите, съобразно спецификите и потенциала за развитие, ще може да получава конкретно финансиране за определени проекти. Новата визия по отношение на регионалната политика е да имаме специфични особености за всеки район, той да може да се разглежда диференцирано и средствата да се управляват диференцирано, посочи Деница Николова.

Тя отново обясни, че не е необходимо да се определят центрове на районите от ниво две, защото в тях не се изпълняват административни функции. Функционират регионални съвети, които ще вземат решение по отношение на проектите, които да бъдат финансирани. “Работим в условията на електронно управление и всички проекти могат да бъдат оценявани и селектирани по електронен път. Не е необходимо съветите да бъде ситуирани някъде и в районите няма да има град, който да е по-важен от останалите”, заяви още Николова.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или