Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Нинова: Да се спрат социалните плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

Автор: "PoligrafF", от 18.01.2019 0
Предложението е част от мерките за интеграция на ромите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за спиране на всички социални плащания към семейства, чиито деца не ходят на училище. По думите на народния представител, тази мярка ще има по-добър ефект от програмите за връщане на децата в клас, които се реализират в момента, и които предполагали.

”Начинът, по който подхожда ГЕРБ -  децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи – те отиват и след 2 седмици напускат отново.  Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система”, заяви Нинова. БСП предлага да отпадне принципът ”парите следват ученика” и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък, на училище, деца, които не ходят, за да могат да си спасят училищата.

Изказването на председателя на левицата бе свързано с върнатата на дневен ред тема за интеграцията на ромите. По думите на Нинова, към момента социалната политика стимулира процесите на маргинализация на семействата и лицата от ромски произход. По думите й, решението е да се наложи поправка в Закона за социално подпомагане и семействата, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, да губят право на месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми.

Друга мярка, която БСП предлага е да се нанесат поправки в Наказателния кодекс и да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни лица, а практиката деца да раждат деца да се прекрати.

”В чл. 151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват”, категорична бе Нинова. Тя изрази мнение, че е време за решение и конкретни действия - “без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност”.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или