Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Нинова: Да се спрат социалните плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

Автор: "PoligrafF", от 18.01.2019 0
Предложението е част от мерките за интеграция на ромите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за спиране на всички социални плащания към семейства, чиито деца не ходят на училище. По думите на народния представител, тази мярка ще има по-добър ефект от програмите за връщане на децата в клас, които се реализират в момента, и които предполагали.

”Начинът, по който подхожда ГЕРБ -  децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи – те отиват и след 2 седмици напускат отново.  Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система”, заяви Нинова. БСП предлага да отпадне принципът ”парите следват ученика” и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък, на училище, деца, които не ходят, за да могат да си спасят училищата.

Изказването на председателя на левицата бе свързано с върнатата на дневен ред тема за интеграцията на ромите. По думите на Нинова, към момента социалната политика стимулира процесите на маргинализация на семействата и лицата от ромски произход. По думите й, решението е да се наложи поправка в Закона за социално подпомагане и семействата, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, да губят право на месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми.

Друга мярка, която БСП предлага е да се нанесат поправки в Наказателния кодекс и да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни лица, а практиката деца да раждат деца да се прекрати.

”В чл. 151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват”, категорична бе Нинова. Тя изрази мнение, че е време за решение и конкретни действия - “без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност”.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или