Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Обмислят удължаване на валидността на задграничния паспорт

Автор: "PoligrafF", от 08.08.2017 0
Изменението е част от инициативата на властта за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Обмислят удължаване на валидността на задграничния паспорт. Към момента той е със срок от 5 години, но промени в Закона за българските документи за самоличност, готвени от правителството, предполагат той да стане 10 години. Изменението е част от инициативата на властта за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

При извършено  преди няколко години сравнително проучване в ЕС беше установено, че България е от малкото държави, при които паспортът е с толкова кратка валидност. Предвидено е изменението да влезе в сила от 01.01.2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване, посочват от пресцентъра на Външното министерство.

Паралелно с това се намаляват и таксите, свързани с изваждането на лични документи, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на БНТ. По думите й обаче най-голямото облекчение ще бъде възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи.

”До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път”, обясни външният министър Захариева.

Промяната, която се очаква да бъде въведена, е че който не разполага с е-подпис, ще може да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни, и да трябва да го получи лично в консулската служба. Това все пак съкращава ходенето до там до един път, посочи Захариева.

”Сега съкращаваме и сроковете на този закон. Става 60 дни нормалната услуга, сега е 90, 30 дни става по-бързала услуга. Възможност за получаване на документите с куриери, когато сте го подали лично. Идеята е да съкратим ходенето да бъде само веднъж”, обясни още вицепремиерът.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или