Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Огънят на етническите конфликти ще гори в Македония отново?

Автор: "PoligrafF", от 02.03.2011 6
Бившата югославска република Македония може да се превърне в следващата гореща точка на света. Неотдавна, местното министерство на вътрешните работи призова администраторите на Facebook да блокира профили на потребители, които подбуждат към етнически конфликти. Не е изключено страната скоро да стане поредната арена на славянско-албанското противопоставяне, пише руският вестник „Правда“.

Бившата югославска република Македония може да се превърне в следващата гореща точка на света. Неотдавна, местното министерство на вътрешните работи призова администраторите на Facebook да блокира профили на потребители, които подбуждат към етнически конфликти. Не е изключено страната скоро да стане поредната арена на славянско-албанското противопоставяне, пише руският вестник „Правда“.

В средата на февруари в столицата на страната Скопие избухна скандал между македонци и албанци. В резултат на това, осем души, включително полицаи, които се опитаха да въведат ред, бяха ранени с различна степен на тежест. След инцидента македонското МВР е поискал от администрацията на Facebook, да се деактивират профили и страниците на групите, които са създадени с цел всяване на етническа омраза. От полицията подчертават, че мрежата се използва от екстремисти, за насърчаване на идеята за омраза и религиозна нетърпимост, които могат да застрашат македонската държавност.

Над македонската държава е надвиснала сериозна опасност. „Много македонци взеха български паспорти и не е изключено в бъдеще територията на Македония да бъде разделена между България и Косово, а македонците да станат национални малцинства в двете страни. Важна роля в отстояването независимостта на Македония би могла да изиграе Сърбия, но сложната икономическа и политическа ситуация не й позволява да бъде стабилизиращ фактор на Балканите“, пишат още от руския вестник.

През 2001 г. беше подписано Охридското споразумение, съгласно което в районите, където албанското население е не по-малко от 20%, техният език получи статут на официален. Албанските политици влязоха в правителството на Македония. Фактически ставаше дума за федерализация на Македония. Това обаче не успокои албанските националисти.

Те продължиха да оказват натиск върху местните власти и през 2005 г. получиха право да окачват албанското знаме там, където албанците са мнозинство. Някои техни политици не се притесняваха открито да казват, че албанските райони на Македония трябва да се присъединят към Косово. А след това евентуално и към Албания.

„Македония се отдели от Югославия преди 20 години, но борбата й за независимост и суверенитет все още продължава. Непризнаването на името й от страна на Гърция и междунационалните противоречия поставят под въпрос съществуването на самата македонска държавност. Всичко това позволява да се говори за изкуствения характер на тази балканска държава, създадена въз основа на възникнала след Втората световна война бивша югославска република“, резюмира руският експерт Владимир Путянин.

Добави в Svejo

Коментари (6)

Васил, 02.03.2011, 11:26
Кой иска таралеж у гащите . . . Територии не ни требат, а свестен народ . . . Англия без Уелс и шотландия имат ериория от 130 000 кв. км., а българия 110 000 кв.км.
Алонсо, 02.03.2011, 11:28
Те ако се туткат още малко и македонци в македония няма да има. Да се прибират в България, да си вземаме нашето си,като земя, пък рязаните да се оправят там как могат.
Анонимен, 02.03.2011, 11:31
Е сега макетата ке си изплюват сливиците от попържни
Булгаристан, 02.03.2011, 11:31
Аз не искам обща граница с Косово? То не е ли още по-измислена държава от Македония? Айде, аман от екстремизъм! Не и вкъщи...
Проман, 02.03.2011, 12:26
Да се обърнат за помощ към сърбите, обаче имам чувството, че и те не искат да ги окопират. Само косоварите и албанците им се точат, да се вземат щом е такава работата. Който от тях се чувства българин ще го приемем тук в България, ама не за да се брои македонец и да формира малцинство ...
Аман, 02.03.2011, 12:51
Аааааа хич и не ни трябват промитите мозъци. Малко проблеми ли имаме, че и с тяхната българофобия да се занимаваме. Искаха собствена отделна от нас държава, имат я. Да се оправят.

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или