Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Омбудсманът алармира: Повече от месец Бургас няма хематологично отделение

Автор: "PoligrafF", от 17.01.2020 0
Липсата на такова затруднява пациентите в града и поставя живота им в риск.

Омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев изпрати към Общината препоръка за предприемане на спешни мерки за възстановяване работата на хематологично отделение в  УМБАЛ Бургас. Общественият посредник алармира, че то не функционира повече от месец, с което затруднява пациентите в града и поставя живота им в риск.

”След кончината на завеждащият отделението д-р Димо Рибов през м. декември миналата година до днес то е затворено. Всички си мислехме, че това ще е за кратък период от време, но повече от месец болните страдащи от болести, свързани с  лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано”, коментира Стамболиев.

Към него се обърнали пациенти с “Талесемия майор”. От него страдат 14 души, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки три до пет седмици. Паралелно с това те приемат и медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. При неправилно лечение, възможните усложнения включват тежка анемия, жълтеница, увеличение на размерите на черния дроб и далака и др. В момента те пътуват до най-близкото хематологично отделение, което се намира във Варна. Това коства на пациентите не само време, но и средства.

”Мисля, че до намирането на трайно решение, трябва да бъде търсена и осигурена възможност, най-вероятно срещу допълнително заплащане да бъде командирован лекар - специалист „хематолог“, който  макар и за няколко дни в месеца да може да оказва помощ. Отделението все пак разполага с необходимата апаратура и е работило съвсем доскоро”, допълва омбудсманът на Бургас.

От УМБАЛ излязоха с официално становище по въпроса, в което заявяват, че всички възможни мерки са взети. Към момента обаче няма начин да бъде осигурен специалист, който да оглави отделението, просто защото такива специалисти у нас са рядкост.

”Ръководството на УМБАЛ Бургас още през ноември миналата година (докато д-р Рибов бе в болничен), проведе разговор с всички специалисти по хематология, работещи в доболнична помощ в Бургаска област. Това е рядка специалност и работещите хематолози са не повече от 5 души. Всички те са с изградена практика и кариера и към момента не са съгласни да работят в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж. За проблема е информирано с писмо МЗ, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Проведен е разговор с председателя на Дружеството с молба да информира работещите хематолози в цялата страна за възможността да оглавят Отделението по вътрешни болести в УМБАЛ Бургас до провеждане на конкурс. Обявата е качена и на сайта на болницата и разпространена в медицински издания. До момента кандидатури не са постъпили”, посочват от здравното заведение.

”Ръководството е готово да назначи веднага всеки лекар със специалност “Клинична хематология” на ръководната длъжност, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за развитие, както и възможност за общинско жилище, ако не е от Бургас”, категорично заявяват от болницата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или