Отбелязваме Летния Атанасовден

Автор: "PoligrafF", от 05.07.2015 0
Днес отбелязваме т. нар. Летен Атанасовден. Православната църква свързва празника със Св. преподобни Атанасий Атонски, а народът го възприема като начало на жътвата. В традицията на българина 5-и юли е наричан Жътвар или Средлято.

Днес отбелязваме т. нар. Летен Атанасовден. Православната църква свързва празника със Св. преподобни Атанасий Атонски, а народът го възприема като начало на жътвата. В традицията на българина 5-и юли е наричан Жътвар или Средлято.

Според поверията, на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при Бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Обичаите повеляват днес да се заколи черна кокошка. В някои краища на страната се правят курбани, а жените раздават питки за дъжд и берекет. В Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

Преподобни Атанасий живял през Х век. Още в ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня. Получил образование в Цариград. Като поотраснал станал монах и заминал за Света гора, където се отдал на аскетичен живот, прикривайки високата си образованост.

Но това се оказало невъзможно. Истината се разчула и мнозина започнали да му отдават почести. Уважавали го и видните за онова време сановници и пълководци на имерията Лъв и Никифор. Той щедро подпомагал Атанасия в изграждането и разширяването на светогорските манастири и особено в изграждането на основания от Атанасий манастир.

Монахът получил от Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име, а празникът на светеца е смятан за магическа дата за измолване на дъжд за реколтата.

Имен ден днес празнуват: Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или