Отбелязваме Летния Атанасовден

Автор: "PoligrafF", от 05.07.2015 0
Днес отбелязваме т. нар. Летен Атанасовден. Православната църква свързва празника със Св. преподобни Атанасий Атонски, а народът го възприема като начало на жътвата. В традицията на българина 5-и юли е наричан Жътвар или Средлято.

Днес отбелязваме т. нар. Летен Атанасовден. Православната църква свързва празника със Св. преподобни Атанасий Атонски, а народът го възприема като начало на жътвата. В традицията на българина 5-и юли е наричан Жътвар или Средлято.

Според поверията, на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при Бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Обичаите повеляват днес да се заколи черна кокошка. В някои краища на страната се правят курбани, а жените раздават питки за дъжд и берекет. В Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

Преподобни Атанасий живял през Х век. Още в ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня. Получил образование в Цариград. Като поотраснал станал монах и заминал за Света гора, където се отдал на аскетичен живот, прикривайки високата си образованост.

Но това се оказало невъзможно. Истината се разчула и мнозина започнали да му отдават почести. Уважавали го и видните за онова време сановници и пълководци на имерията Лъв и Никифор. Той щедро подпомагал Атанасия в изграждането и разширяването на светогорските манастири и особено в изграждането на основания от Атанасий манастир.

Монахът получил от Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име, а празникът на светеца е смятан за магическа дата за измолване на дъжд за реколтата.

Имен ден днес празнуват: Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Сезонът на банските си отива. Време е да поотпуснем душите със сезона…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или