Отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун с детска пиеса

Автор: "PoligrafF", от 17.03.2019 0
Детската пиеса “За драконите и хората”, посветена на деца със Синдром на Даун, ще бъде представена на 21 март, когато се отбелязва Международния ден на хората страдащи от това заболяване.

Детската пиеса “За драконите и хората”, посветена на деца със Синдром на Даун, ще бъде представена на 21 март, когато се отбелязва Международния ден на хората страдащи от това заболяване.

Пиесата “За драконите и хората” е своеобразен урок по емпатия. Тя е  преживяна и написана от родител, чието дете е със синдром на Даун.

Инициативата е на  ДГ “Слънце” и Сдружение “Даун синдром България”. Събитието ще се състои следващия четвъртък, от 10:30 часа, в ДГ “Слънце”.


Синдром на Даун е геномна аномалия, която представлява поява на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Тази аномалия се проявява при 6000 новородени годишно. Освен чисто физически прояви, засягащи специфичния външен вид на носителите, синдромът предизвиква и някои други симптоми като намалени когнитивни способности, умствена изостаналост, вродени дисфункции на тялото и склонности към специфични заболявания.

Синдромът е описан за първи път от английския невролог и фармацевт Джон Лангдън Даун, чието име получава явлението, през 1866 година. Причините за него обаче са открити едва през 1959 година. Към момента Синдромът на Даун е една от най-често срещаните хромозомни аномалии при новородените.

Статистиката показва, че с увеличаване възрастовата граница при майката, расте и вероятността новороденото да има синдром на Даун. Това най-вероятно се дължи на стареенето на яйцеклетките в майчиния организъм, което може да доведе до повече грешки при деленето на клетките. 


Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или