Отбелязваме Световния ден на киното

Автор: "PoligrafF" , от 28.12.2018 0
На днешната дата през 1895 г., братята Люмиер прожектират първия си филм.

Празникът отбелязва първата платена прожекция на кино филм в историята на човечеството. На днешната дата през 1895 г., братята Люмиер (смятани за създатели на киното) прожектират 50-секундния си филм „Работници напускат завода Люмиер“.

Братята Люмиер са родени в Безансон, Франция. Двамата израстват във фотографско семейство и работят във фотостудиото на баща си, където се научават на занаята и дори го усъвършенстват. След като поемат бизнеса след пенсионирането на Клод-Антоан Люмиер, наследниците му започват да експериментират с нов проект, който в последствие се превръща в „движеща се картина“ или както днес я наричаме кино филм.

Братята патентоват редица изобретения, позволяващи обединяването на картини в една обща, „жива“ поредица от кадри. Макар в началото да се е смятало, че откритието им няма да има бъдеще, Люмиер не се отказват от изобретението си и дълго време отказват да го споделят с други фотографи.

Това обаче не спира колегите им да търсят и откриват начини да пренастроят техниката си, така че да създават „живи“ картини. Четиридесет години по-късно се появяват и филмите със звук. През последния век, кинематографията се е превърнала от експеримент, в мултимилиарден бизнес и изкуство, които са заемат особено място в живота на днешното общество.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Артлегория" e дело на Добрин Вътев - председател на Съюза на бургаските…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или