Откриха музей на арменската култура и история в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 12.10.2018 0
Той се намира в пристройка до арменската апостолическа православна църква "Сурп Хач".

Музей на арменската култура и история откриха днес в Бургас. Той съдържа ценни и непоказвани до момента фотографии, евангелия, книги и вещи от арменския бит и религиозна култура. Освещаването му бе извършено от епископа на арменската епархия в Румъния Негово Високопреосвещенство Датев Хагопян и свещеници от църквата “Супр Хач”.  

Музеят се намира в пристройка до арменската апостолическа православна църква “Сурп Хач” в Бургас и е реализиран със спомоществователството на църковното настоятелство и основният дарител Маргарита Мелконян, в памет на съпруга й Мелкон Мелконян и сина й Магърдич Мелконян.

Музеят беше открит в присъствието на кмета на Община Бургас Димитър Николов, заместника му д-р Лорис Мануелян, зам. областния управител Севдалина Турманова, народни представители и десетки представители на арменската общност в морския град.

”За нас е голяма чест че в Бургас, България и Европа се открива такъв музей, защото е много важно един народ да запазва своята националност и същност. Ние имаме 8 000 годишна история и 2000- християнска, а в България - почти 1000-годишна. С откриването на този музей в Бургас искаме да покажем, че пазим културата и традициите си. Парите си отиват, но културата остава и тя дава лицето на една нация. Имаме над 100 000 ръкописа по света, защото сме народ, който обича културата си. Този музей показва как българският народ ни е приел и ни е помогнал да запазим културата си. България не ни е прогонила, а запазила. В държавата, в която живеем, се чувстваме както 100 % арменци, така и 100 % българи. Нека запазим този красив музей. Благодаря на градските власти в Бургас и на Маргарита Мелконян- основен дарител, както и на църковно настоятелство. Този музей винаги ще го има”, каза при откриването епископ Агоп Датев Хагопян. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Артлегория" e дело на Добрин Вътев - председател на Съюза на бургаските…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или