Откриха музей на арменската култура и история в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 12.10.2018 0
Той се намира в пристройка до арменската апостолическа православна църква "Сурп Хач".

Музей на арменската култура и история откриха днес в Бургас. Той съдържа ценни и непоказвани до момента фотографии, евангелия, книги и вещи от арменския бит и религиозна култура. Освещаването му бе извършено от епископа на арменската епархия в Румъния Негово Високопреосвещенство Датев Хагопян и свещеници от църквата “Супр Хач”.  

Музеят се намира в пристройка до арменската апостолическа православна църква “Сурп Хач” в Бургас и е реализиран със спомоществователството на църковното настоятелство и основният дарител Маргарита Мелконян, в памет на съпруга й Мелкон Мелконян и сина й Магърдич Мелконян.

Музеят беше открит в присъствието на кмета на Община Бургас Димитър Николов, заместника му д-р Лорис Мануелян, зам. областния управител Севдалина Турманова, народни представители и десетки представители на арменската общност в морския град.

”За нас е голяма чест че в Бургас, България и Европа се открива такъв музей, защото е много важно един народ да запазва своята националност и същност. Ние имаме 8 000 годишна история и 2000- християнска, а в България - почти 1000-годишна. С откриването на този музей в Бургас искаме да покажем, че пазим културата и традициите си. Парите си отиват, но културата остава и тя дава лицето на една нация. Имаме над 100 000 ръкописа по света, защото сме народ, който обича културата си. Този музей показва как българският народ ни е приел и ни е помогнал да запазим културата си. България не ни е прогонила, а запазила. В държавата, в която живеем, се чувстваме както 100 % арменци, така и 100 % българи. Нека запазим този красив музей. Благодаря на градските власти в Бургас и на Маргарита Мелконян- основен дарител, както и на църковно настоятелство. Този музей винаги ще го има”, каза при откриването епископ Агоп Датев Хагопян. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Коледа иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или