Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

От ГЕРБ не искали да правят нов терминал на пристанището?

Автор: "PoligrafF", от 15.03.2011 0
Терминал 2А носи негативи и финансови загуби за Пристанище Бургас и за държавата като цяло. Когато се е усвоявал първият заем от Японската банка за международно сътрудничество е трябвало терминалът да бъде проектиран и оборудван като мултифункционален, а не само за насипни товари.

Терминал 2А носи негативи и финансови загуби за Пристанище Бургас и за държавата като цяло. Когато се е усвоявал първият заем от Японската банка за международно сътрудничество е трябвало терминалът да бъде проектиран и оборудван като мултифункционален, а не само за насипни товари. Тогавашните управляващи отлично са знаели какво предстои да се случи със завода в Кремиковци. Това тяхно недалновидно решение не трябва да бъде повтаряно.

Нелогично е да се тегли нов заем от Японската банка при условие, че контейнерния трафик в Черно море е намалял 3,5 пъти и от българска страна отново да задлъжняваме без да можем да печелим от съоръженията. Около това становище се обединиха народните представители от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков, които участваха на кръгла маса относно развитието на бургаския порт и отказа на правителството да тегли нов заем за около 450 млн. долара.

Когато е изтеглен първият заем от Японската банка по тогавашния курс на американския долар е бил на стойност 155 млн. долара. Днес вече са изплатени 35 млн. долара по този заем, но заемът не е намалял с нито един долар. Напротив. На този етап българската страна има да връща на Японската банка около 182 млн. долара. „Още един такъв заем би бил изключително безотговорен. Държавата трябва да бъде добър стопанин и да мисли далновидно”, коментира Димитър Бойчев.

„Правителството на ПП ГЕРБ не желае да изгражда нов терминал, който не е обезпечен за контейнерни товари. Още повече, че финансовата икономическа обосновка, направена от работната група, показва несъстоятелността за усвояване на този заем в настоящия момент. Правителството не се отказва от изграждането на контейнерните терминали в Бургас и Варна. Точно обратното. Те са включени за усвояване на средства от ОП „Транспорт” за програмния период 2014 – 2020 г.

Вместо да изплащаме стотици милиони за нов заем за изграждането им ние ще привлечем безвъзмездно европейски средства в рамките на 180 млн. евро. Така както вече са осигурени първите 26 млн. евро по същата   програма”, коментира председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Иван Вълков. По думите му единствената работеща формула за развитие на порта е отдаването на Терминал 2А на концесионер, който би инвестирал в съоръжението като мултифункционално.

Представителите от БСП на кръглата маса опитаха да лансират идеята, че прекратеното споразумение за заем за изграждане на контейнерния терминал, ще стопира изграждането на т.нар. проект „Супер Бургас”. „Този акт по никакъв начин е свързан с изграждането на Зоната за обществен достъп”, категоричен е Вълков.

В дискусията участие взеха областният управител Константин Гребенаров, кметът на Община Бургас Димитър Николов, директорът на Пристанище Бургас Диян Димов, представителят на Борда на държавното предприятие Пристанищна инфраструктура Стефан Нейчев и др.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или