Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

От Екоминистерството мислят как да не ползваме найлонови торбички

Автор: "PoligrafF", от 11.11.2010 0
Министър Нона Караджова проведе втора поредна среща с ръководството на Българска асоциация Полимери (БАП) за ограничаване използването на полиетиленови торбички.

Министър Нона Караджова проведе втора поредна среща с ръководството на Българска асоциация Полимери (БАП) за ограничаване използването на полиетиленови торбички.  По покана на БАП присъстваха и представители на търговски вериги, между които Кауфланд, Плюс и Перла, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Преди месец двете страни обсъдиха по принцип възможността за плавно въвеждане на продуктови такси за някои от най-разпространените видове торбички, което да стимулира към постепенната им замяна с такива за многократна употреба.

По време на тази среща производителите изказаха позиция против въвеждането на продуктова такса или каквито и да е ограничения за използването на полиетиленови торбички. От името на членовете си БАП изрази опасения, че такива мерки биха намалили асортимента и потреблението на тяхната продукция и биха довели до нелоялна конкуренция от нерегламентиран внос.

От своя страна представителите на търговските вериги изказаха мнение, че мерките ще засегнат интересите на крайните потребители, като ги „лишат от удобство, с което са свикнали” и предложиха да бъдат сведени до разяснителни кампании сред клиентите. В отговор министър Нона Караджова направи анализ за въвеждането на такива ограничения в практиката на други европейски страни, който сочи, че основно финансовите инструменти са довели до положителен резултат. Тя припомни и резултатите от онлайн проучване на МОСВ, според което 86 на сто от гласувалите одобряват да бъде преустановено използването на полиетиленови торбички в търговските обекти и те да бъдат заменени с торби за многократна употреба.

В края на срещата беше постигнато съгласие МОСВ да подготви проект на наредба за ограничаване използването на полиетиленови торбички чрез въвеждане на продуктова такса, който след това да бъде предоставен на БАП за обсъждане и съгласуване. Двете страни се обединиха около позицията, че е необходимо да се разработи адекватна система за контрол върху потреблението с цел производителите и другите участници в търговската система да бъдат равнопоставени и да се изключи появата на „сив сектор” за разпространение на пазара без платена такса.  

По данни на Националния статистически институт през 2007 година в България са произведени 8 019 тона пластмасови опаковки от категорията „торбички, пликове и чували”, което е равно на 263 броя торбички на жител. В сравнение с други европейски страни, това е много. В Германия например се използват едва 65 бр./жител годишно, а в Австралия - 161 бр./жител годишно, докато в Ирландия преди въвеждането на таксата са се падали по 328 бр./жител годишно.Примери за въведени диференцирани продуктови такси и за различни ограничения, наложени в други страни, можете да видите на сайта на МОСВ.

 

Източник: ИА “КРОСС”

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или