Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Очила с добавена реалност подобряват мобилността на хора със слабо зрение

Автор: "PoligrafF", от 29.08.2019 0
Средните резултати от експеримента с технологията показват около 50% подобрение на мобилността и до 70% на ориентирането в пространството.

Модифицирани очила с добавена реалност биха могли да подобрят мобилността на хора със слабо зрение. Това показват изследванията на Института по медицина към Южнокалифорнийския университет. Средните резултати от техния експеримент показват около 50% подобрение на мобилността и до 70% на ориентирането в пространството, предава журналът “Medical Xpress”.

”Съвременните продукти за подобряване на зрението, използващи виртуална реалност, са скъпи, а освен това изискват сериозни обучения и тренировки на пациента. Насочвайки се към друг подход - използване на асистираща технология за подобряване, вместо замяна на естествените сетива, екипът не адаптира очила с добавена реалност, които прожектират ярки цветове върху ретината на пациента, за да го ориентира за разстоянието и размера на обектите в близост”, обяснява ръководителят на проекта - д-р Марк Хумаян.

В експеримента на екипа му са включени пациенти с ретинална пигментоза, които трябвало да преминат през трасе с препятствия, носейки очилата на д-р Хумаян. Видеокамери проследявали колко пъти пациентът се сблъсквал с препятствие. Статистическите данни от изследването показват, че доброволците се спъвали и блъскали в предмети с 50% по-рядко. При следващото изследване, пациентите трябвало да се пресегнат и да хванат дървена бухалка, сложена на тъмен фон. Ориентацията на пациентите с очилата била със 70% по-добра.

Тайната на успеха на прототипа на американския офталмолог и изобретател се крие в специалния софтуер. Той идентифицира предметите и разстоянието на очилата до тях и налага линии и мазки в четири ярки цвята, според позицията на всеки предмет. Това позволява на пациента да се ориентира по-добре в пространството. Същият софтуер може да се инсталира на всеки чифт очила с добавена реалност, включително на комерсиалните модели, поясняват от екипа на д-р Хумаян.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или