Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Павлова: Растежът изисква силна местна власт, инфраструктура и активен бизнес

Автор: "PoligrafF" , от 04.07.2016 0
Тя се обоснова като даде за пример Експоцентър „Флора“, където се провежда събитието, и обясни, че той е реализиран на принципа на публично-частното партньорство по линия на инициативата „Джесика“.

Ако искаме да имаме региони в растеж е необходимо да имаме комбинация от три фактора, а именно активна и силна местна власт, добра довеждаща инфраструктура, както и активен бизнес, който да участва в партньорство по проектите, които реализираме. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си във форума „Региони в растеж“ в Бургас днес.

Тя се обоснова като даде за пример Експоцентър „Флора“, където се провежда събитието, и обясни, че той е реализиран на принципа на публично-частното партньорство по линия на инициативата „Джесика“. Той беше създаден пилотно в стария програмен период и показа, че има нужда от проекти за градско развитие, които генерират приходи и променят облика на градовете, като същевременно създават възможност бизнеса да е инициатор на проекти, да получава нисколихвено дългосрочно кредитиране, за да прави добри проекти съвместно с местните власти, каза още Павлова.

Успешни проекти от периода 2007 – 2013 г., освен Флората, са проекти за пазари, тържища, цветни борси. Финансирани бяха също частни медицински центрове, частни училища, езикови центрове, завод за авточасти в Русе, паркинги на няколко нива. Възможност за финансиране на проекти край морето са плувни басейни, спортни центрове, лунапаркове, аквапаркове. Има големи възможности за подкрепа на различни видове проекти чрез фондовете за градско развитие, така че е въпрос на креативност и желание от страна на бизнеса, посочи Павлова.

”Чрез тях, както проектите по линия на инициативата Джесика, които досега бяха само в седемте големи града, разширяваме териториалния обхват, като във всяко едно населено място се стремим да провокираме бизнеса заедно с местната власт да направи проектите от които има нужда”, поясни министърът и обясни, че фндовете ще предоставят дългосрочно нисколихвено кредитиране за проекти, които имат подкрепата на общината и бизнесът може да ги реализира.

За да бъдат по-успешни и за да не трябват големи обезпечения, по линия на Фонда на фондовете, освен фондове за градско развитие, се планира създаването и на гаранционен фонд, чрез който ще бъдат подкрепени проектите, така че да е необходимо по-малко обезпечение за реализацията им, обясни министърът.

”Планирали сме фонд за туристическа инфраструктура като все още сме в преговори с Министерството на финансите и Фонда на фондовете, тъй като категоричното ни мнение е, че е необходимо задължително да има такъв самостоятелен фонд”, подчерта Лиляна Павлова. Предложението на МФ и Фонда на фондовете е  туристическите атракции да бъдат част от фондовете за градско развитие. Независимо дали ще бъдат 4 или пет фонда, ресурс за проекти, генериращи приходи и подобряващи градската среда, има, заяви тя.

Павлова припомни, че бюджетът на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е разпределен в 3 основни категории – директно предоставени на общините в ролята им на междинни звена под формата на делегирани бюджети.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или