Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Пари за обсерваторията в Рожен все пак се намериха

"За да не изпуснем нито една звездичка"
Автор: "PoligrafF", от 14.11.2012 0
За да се избави от "черните облаци" обсерваторията ще работи по проекти на министерствата на земеделието и на околната среда, срещу което ще получи средства, необходими за оцеляването й до края на годината, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия в обсерваторията - след среща с премиера Борисов и министри.

Правителството и ръководството на националната обсерватория „Рожен” намериха решение на финансовите проблеми, заради които астрономическото съоръжение бе заплашено от фалит и затваряне след по-малко от месец.  За да се избави от  “черните облаци” обсерваторията ще работи по проекти на министерствата на земеделието и на околната среда, срещу което ще получи средства, необходими за оцеляването й до края на годината, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия в обсерваторията - след среща с премиера Борисов и министри.

По време на срещата доц. д-р Таню Бонев обясни, че астрономията е една от най-приложните науки и може да бъде много полезна и на двете министерства. Той уточни, че новата дейност обаче може да отклони вниманието на работещите в Рожен от дейностите, които са пряко свързани с астрономията.

„Може би ще пропуснем някой астероид, който след 10-ина години ще удари Земята, но няма как“, обясни Бонев. „Това ли трябваше да казвате?“, скастри го премиерът. Астрономът уточни, че няма как да не спомене това явление, защото в момента има страшен астероид, който след 36 години може да удари Земята.

„Ми, гледайте го тогава, щом е опасен!“, разпореди се Борисов. Бонев заяви, че ще се опитат да не занемаряват следенето на астероида, но това може да стане само ако им остане време от допълнителните дейности, с които са натоварени сега, за да могат да получат допълнителната инжекция към бюджета си.

„Може би ще пропуснем някоя избухваща звезда, която наблюдаваме“, оплака се Бонев. „Ще гледате по-внимателно“, опонира го обаче премиерът. Астрономът обясни, че може да се наложи обсерваторията да занемари работата си по важни проекти като бъдещето на ядрената енергетика. По думите на Бонев бъдещето на ядрената енергетика е ядреният синтез и милиарди се влагат по целия свят от десетилетия за да се научи човечеството да управлява този процес.

„Единственият пример за добре управляван ядрен синтез имаме в Слънцето и звездите. Милиарди години те светят постоянно. Някои от тях избухват, за да ни подскажат какви мерки трябва да вземем, за да опазим бъдещите ядрени централи“, обясни връзката между ядрената енергетика и астрономическите обекти специалистът. Премиерът от своя страна отхвърли възможността да се пропусне някое астрономическо явление, защото новите проекти, по които трябва да работи обсерваторията в Рожен, е наблюдаването на горите и околната среда. БАН има своя бюджет и трябва да се грижи за своите институции, отсече Борисов.

„Но след като са я докарали дотук, правителството трябва да възложи два допълнителни договора, за да могат да си изкарат парите, мотивира се премиерът. Премиерът допълни още, че ако са необходими още средства, „за да не изпуснем някой астероид и някой взрив след десетина години“, може да се отпусне допълнително финансиране по линия на Министерството на образованието, младежта и науката. „Така че направете ми сметка допълнително, колко ще ви отклони вниманието това, че се занимавате с тези два проекта, и толкова допълнително пари ще ви дам през МОМН, за да не изпуснем някоя звездичка“ ,обясни премиерът.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или