Парламентът одобри създаването на туристическа полиция

Автор: Алиса Иванова, от 21.04.2018 0
Парламентът одобри създаването на туристическа полиция. Това стана след приемането на второ четене на промени в Закона за туризма, внесени от Министерския съвет. За подобна възможност министърът на туризма заговори още от миналата година. Новото контролно звено ще проверява лица, извършващи туристически услуги, както и туристически обекти, хотели, плажове, заведения и т.н.

Парламентът одобри създаването на туристическа полиция. Това стана  след приемането на второ четене на промени в Закона за туризма, внесени от Министерския съвет. За подобна възможност министърът на туризма заговори още от миналата година. Новото контролно звено ще проверява лица, извършващи туристически услуги, както и туристически обекти, хотели, плажове, заведения и т.н.

Според закона досега контролът на предоставяните туристически услуги се осъществяваше от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Сега тя ще има последваща  функция - съставените констативни протоколи ще се изпращат до КЗП за допълнителен контрол и налагане на санкции, пише в. “Сега”.

Неотдавна министърът на туризма Николина Ангелкова се оплака, че ведомството й е с “вързани ръце” при сигнали за сериозни нарушения, и подчерта, че КЗП е “слабо звено”. “Ние разчитаме на сигналите. В момента чакаме друг орган да ни сигнализира, ако реши, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди”, каза тя.

С промените в закона се въвеждат по-сериозни гаранции за защита за туристите. Търговецът ще е длъжен да възстанови платената сума на пътуващия, ако туристическите услуги или част от тях не са били предоставени по вина на туроператора заради неплатежоспособност или несъстоятелност. Министерството на туризма ще е централно звено за контакт с останалите държави от ЕС при предоставянето на туристически услуги.

В Закона за туризма обстойно са заложени правата на пътуващия и на туроператора. След сключване на договор за туристически пакет неговата цена може да бъде увеличена единствено ако в договора е предвидена подобна възможност. Цената може да се увеличи само по изключение - ако поскъпне горивото, при промяна на данъците и таксите в страната на пътуването, както и при промяна на валутния курс. Пътуващият има право и на намаление на цената в случай, че се намалят тези разходи. Ако цената се вдигне с повече от 8%, туристът трябва да бъде уведомен за това поне 20 дни преди пътуването.

Увеличават се и имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв. Глобата при повторно нарушение ще бъде в двоен размер.Освен българи професии като екскурзовод, планински водач и ски учител ще могат да упражняват и граждани на държава - членка на ЕС, и на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария, гласят промените в закона.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или