Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Парламентът прие позицията си относно авторското право

Автор: "PoligrafF", от 12.09.2018 0
Уикипедия и платформите със софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати от директивата.

Парламентът прие преработената си преговорна позиция по разпоредбите за авторското право в сряда, добавяйки мерки за защита на малките предприятия и свободата на изразяване, с 438 гласа „за“ срещу 226 „против“, с 39 „въздържали се“.

Една от основните цели на измененията, предлагани от Европа, имат за цел справедливо заплащане и защита правата на музиканти, изпълнители, сценаристи, журналисти и др. в условията на интернет, по-специално при използването на платформите за споделяне като YouTube или Facebook, както и от новинарски агрегатори като Google News.

Припомняме Ви, че новият еврорегламент предизвика сериозни обществени реакции. Конфликт се появи покрай член 13, например. Според него, всички интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание. Експерти от IT сферата оспориха легитимността му като изтъкнаха, че по този начин ботове ще решават кои материали нарушават авторското право.

За да успокои надигналата се буря, Европа редактира текстовете. Уикипедия и платформи със софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати. Новите текстове изключват и малките и микроплатформите. По този начин простото споделяне на връзки към статии, придружено от „отделни думи“, които ги описват, ще бъде изключено от ограниченията на авторското право.

Тези платформи допълнително ще бъдат задължени да установят бързи системи за обжалване (управлявани от екипа на платформата, а не от алгоритми), чрез които да могат да бъдат подавани жалби, в случай че даден материал е бил премахнат погрешно.

Текстът на Парламента също така засилва преговорните права на авторите и изпълнителите, като им позволява да претендират за допълнително възнаграждение от страната, която експлоатира техните права, когато предварително договореното възнаграждение е „непропорционално“ ниско спрямо произтичащите облаги.

Текстът добавя, че тези облаги трябва да включват „непреките приходи“. Това ще даде право на авторите и изпълнителите да оттеглят или да прекратяват изключителните права върху лиценза за използване на тяхната работа, ако се приеме, че страната, която притежава правата за използване, не упражнява това право.

Не се знае обаче как ще проработи на практика “отсяването” на материалите, които нарушават директивата. Всякакви действия, предприемани от дадена платформа за проверка дали качването на информация не нарушава авторските права, трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да се избягва засичането на „произведения, които не нарушават закона“.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или