Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Петкова: Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет

Автор: "PoligrafF" , от 03.11.2017 0
Десетгодишното удължаване на живота е максимално възможното по закон.

Успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес.

Десетгодишното удължаване на живота е максимално възможното по закон, макар че изводите на Агенцията за ядрено регулиране сочат, че няма ограничения за безопасната работа на блока още 30 години - до 2047 г. Лицензът бе връчен на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов.

Министър Петкова подчерта, че за българското правителство развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е важен приоритет. По нейните думи ядрената енергетика отговаря изцяло на изискванията за устойчиво развитие - щади околната среда, няма вредни емисии и е на оптимална цена.

Пред участниците в церемонията енергийният министър акцентира и върху успешното изпълнение на програмата за продължаване на експлоатацията на шести блок на ядрената централа. Всички изследвания за това са направени в периода 2015-2017 г. Така АЕЦ „Козлодуй“ има своята сериозна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страната, подчерта още министър Петкова.

”В света работят 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в експлоатация повече от 30 години”, каза при връчването на лиценза председателят на Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов. По неговите думи в България удължаването на експлоатационния срок се случва за първи път, но развитието на технологиите вече позволява реакторите да работят много повече от първоначалния си ресурс.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев подчерта, че проектът за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блок на централата е нейна стратегическа цел и основен приоритет на правителството. Той припомни, че през октомври следващата година АЕЦ „Козлодуй“ трябва да внесе в Агенцията за ядрено регулиране документите за нов десетгодишен лиценз на шести блок.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или