Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Петкова запали новия котел в Районната отоплителна централа в "Меден рудник"

Автор: "PoligrafF", от 08.11.2016 0
Енергийният министър връчи на зам.-кмета Йорданка Ананиева ваучер на стойност 163 000 лева за изграждане на енергоефективна отоплителна инсталация в сградите на ОУ "Христо Ботев" - кв."Ветрен".

Енергийният министър Теменужка Петкова даде символичен старт на работата на новия котел в Районната отоплителна инсталация в бургаския квартал “Меден рудник”. Съоръжението е част от обновената и модернизирана централа, която ще произвежда енергия за две училища и една детска градина - ОУ “Елин Пелин”, СОУ “Константин Петканов” и ЦДГ “Морска звезда”, в които се обучават над 3 000 деца.

Проектът се изпълнява по програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Общо по програмата за района на Бургас бяха отпуснати над 2.5 млн. лева.

Министър Петкова връчи на зам.-кмета на града Йорданка Ананиева ваучер на стойност 163 000 лева. Средствата се предоставят по новата схема на норвежката програма. Те ще бъдат използвани за изграждане на енергоефективна отоплителна инсталация в сградите на ОУ “Христо Ботев” - кв. “Ветрен”.

Предвижда се да се подмени сегашната инсталация с автоматичен котел на биомаса, както и да се подмени топлопреносната мрежа, информират от енергийното министерство. По този начин ще се намалят разходите за енергия с 15 kWh/година.  

Припомняме, че през 2015 г. бяха подписани 34 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с 32 общини в страната на обща стойност 20 419 775.06 лева. По процедурата за енергийна ефективност и възобновяема енергия се предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ като минималната стойност на БФП е 170 000 евро, а максималната стойност на БФП е 500 000 евро.

По процедурата се предоставят средства за повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници за отопление в обществени сгради. По проектите се изпълняват мерки за повишаване на енергийната ефективност в над 100 сгради, като 37 от тях са училища, 41 детски градини, 8 болници и други сгради със социално значение.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или