Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Плащаме в брой до 15 хиляди лева

Автор: "PoligrafF", от 04.02.2011 0
15 хиляди лева ще е таванът на сумата, с която ще можем да се разплащаме в кеш на територията на страната. Това одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в парламента в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

15 хиляди лева ще е таванът на сумата, с която ще можем да се разплащаме в кеш на територията на страната. Това одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в парламента в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Сумата е тройно по-висока от първоначално заложения праг от 5 хиляди лева. Тя беше увеличена от депутатите с мотива, че този таван е много нисък и може да блокира икономическата активност. Ограничението от 15 хил. лв. ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, като равностойността в български лева ще се определя по курса на БНБ в деня на плащането.

С въвеждането на тавана се цели да се свие сивата икономика и да се противопоставим на злоупотребите с ДДС и укриването на данъци, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който взе участие в заседанието на комисията. „Единственият проблем за фирмите ще е таксата за банковия превод. Но иначе погледнато, не е нормално в 21 век милиони левове от междуфирмени разплащания да се правят с куфарчета, затова и подкрепяме решението, което е правилна стъпка в борбата срещу сивата икономика”, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Освен това депутатите приеха всички плащания към държавни учреждения, като данък сгради и такса смет или таксите за издаване на паспорт, да могат да се правят и през ПОС терминал. По този начин гражданите няма да плащат комисиони на банките за превода, както става сега. В момента съществуват парадоксални случаи, в които на банката се плащат 5 лв. за услуга, която струва 3 лв., например. ПОС терминалите ще бъдат предоставени и инсталирани в държавните институции за сметка на търговските банки. Всяка една банка, която иска да обслужва дадено ведомство, ще бъде задължена да предостави такава услуга.

Според заместник-министъра на финансите Владислав Горанов разходите по транзакциите ще се покриват от държавата като условията ще са еднакви за всички банки. Той добави, че плащането през ПОС терминал излиза много по-евтино, отколкото през банков клон или чрез каса. „Това предложение на финансовото министерство е сериозна крачка напред. Надявам се занапред да се стимулира и електронното разплащане през интернет, така че хората да могат да си плащат данъците направо от вкъщи”, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Представители от финансовото министерство изказаха очаквания, че нововъведението може реално да заработи до края на тази данъчно-осигурителна година.

Източник: Монитор

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или