Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

"Пода" с нова влажна зона за птиците

Автор: "PoligrafF", от 11.04.2012 0
Нова влажна зона е поредната придобивка за защитена местност „Пода” до Бургас заедно с построената наскоро 7-метрова кула за наблюдение на птици.

Нова влажна зона е поредната придобивка за защитена местност „Пода” до Бургас заедно с построената наскоро 7-метрова кула за наблюдение на птици. Създаденият изкуствено водоем е с размери от около 10 000 квадратни метра. Той има разчупена форма с ширина от 25 метра, която на места достига до 30 метра, а общата му дължина е 280 метра.

Удълбаването и създаването на водни тела е новаторска и изключително необходима природозащитна мярка за възстановяването на изгубени и ценни местообитания. Тя се прилага за пръв път у нас от проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците. Защитена местност „Пода” е първата защитена територия, в която се експериментира този подход, целящ създаването на ценни местообитания за различни видове птици от дивата природа.

Формата на новото водно тяло позволява повече тръстика да прораства, но само по неговите брегове. Тръстиката служи за укритие при гнезденето и храненето на редки и защитени видове птици, като големия воден бик, например. Откритото водно огледало, от своя страна, осигурява подходящи места за много видове патици и потапници, които се хранят, чрез потапяне на предната част на тялото си или с гмуркане. Това е причината в определени участъци новосъздаденото водно тяло да е дълбоко над 2 метра, а в други малко по-плитко и с полегати брегове.

Дълбоките места гарантират и запазване на максимално количество вода дори през топлите летни месеци или при по-ниски температури през зимата. Плитките участъци са подходящи за чаплите, които крачат в плитчините, за да ловуват. За удълбаването на новото водно тяло в защитена местност „Пода” бе използван 30-тонен багер с много широки вериги, за да не затъва в меката блатиста почва на защитената територия.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или