Подгответе си желания - дъжд от падащи звезди ни очаква в края на седмицата

Автор: "PoligrafF", от 13.11.2017 0
В петък приказният метеорен поток на Леонидите достига своя пик.

Според поверието, когато видим падаща звезда, трябва да си намислим желание и то ще се сбъдне. Е, подгответе си повече от една мечти, защото в края на седмицата предстои метеорен дъжд. В петък приказният метеорен поток на Леонидите достига своя пик, информират от Института по Астрономия към БАН.

Леонидите идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл, която за последно мина покрай Земята през 1998-а година. От гледна точка на нашата планета, падащите звезди се зараждат в съзвездието Лъв (от лат. Leo), откъдето идва и името им. Потокът на Леонидите е активен между 6-и и 30-и ноември, като тази година пикът на звездопада ще бъде на 17-и ноември.

Късмет очаква звездобройците този път. Около пикът Луната ще премине от последна четвърт в новолуние, което ще позволи по-добри наблюдения, при ясно време. Интензитетът на звездопада ще бъде с около 15 метеора на час.

Ако все пак не успеете да зърнете падаща звезда, през декември отново ще имате този шанс. В средата на месеца ще наблюдаваме пика на Геминидите, а в навечерието на Коледа ни очаква и максимума на Урсидите.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Юни дойде и Бургас откри плажния сезон!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или