Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Подменят пробно отоплителните системи на 80 бургаски домакинства по проект

Автор: "PoligrafF" , от 17.10.2018 0
Община Бургас е готова да участва в мащабен проект за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Община Бургас, съвместно със Столична Община, като водещ партньор, и Общините Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, е партньор в проекта “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” по Програма Лайф 2017 - Life Action Grant 2017. На предстоящото заседание на местния парламент кметът Димитър Николов ще поиска общинските съветници да подкрепят това участие.

Периодът за изпълнение на проекта е с дълъг хоризонт до 2024 година. Според една от предвидените възможности, Община Бургас би могла като бенефициент на целевото европейско финансиране да осигури на близо 2000 домакинства подмяна на конвенциалните методи на отопление с алтернативни такива. Например, да се осигурят електрически отоплителни уреди и печки с еко пелети, вместо сега използваните такива, в които се горят дърва, въглища, стари дрехи и други материали, насищащи атмосферния въздух с прахови частици, вредни за здравето.

Първоначално е предвидено да се започне с пилотно тестване и оценка на схемата за подмяна на горивните инсталации на 80 домакинства в Бургас. Най-проблемни в това отношение, особено през зимата, са кварталите “Долно Езерово”, “Победа”, “Акациите”, к-с “Възраждане” и др.

Усилията на общините - партньори по проекта са насочени към подобряване качеството на атмосферния въздух чрез изпълнение на мерки, заложени в Програмите за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ), които да доведат до минимизиране на ФПЧ в големите градове, създаване на механизми за подпомагане на домакинствата.

Също така ще се изпълнят и дейности, които да спомогнат за повишаване на оперативния и институционален капацитет на бенефициентите по проекта и организиране на широкомащабна информационна капания, както и привличане/ангажиране на заинтересовани страни.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или