Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Подписаха обща декларация за устойчиво развитие на крайбрежието в Бургас

Автор: "PoligrafF" , от 31.05.2018 0
Бургас има честта да бъде домакин на Европейския морски ден.

След градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, тази година Бургас има честта да бъде домакин на Европейския морски ден. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и бе официално открит днес.

Главното събитие в него е двудневна конференция, която събра в Бургас над 700 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Сред тях са г-н Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, г-жа Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, вицепремиерът на Република България г-н Валери Симеонов, г-н Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, г-н Нено Димов - министър на околната среда и водите на Република България, както и ръководители на различни държавни институции от останалите пет държави с излаз на Черно море, които подписаха обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства.

Тази година специално място в дневния ред на Европейския морски ден заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие. Конференцията откри като домакин бургаският кмет Димитър Николов.

”Черно море е готово за своя “Big Bang” по отношение на интелигентния икономически “син” растеж. Важно условие това да се случи е подписаната днес обща декларация между крайбрежните държави”, каза комисар Вела и съобщи, че през следващите години ще може да се кандидатства с проекти в тази посока чрез нова европейска финансова платформа.

”Всички бъдещи инициативи ще са съобразени с Парижкото споразумение за климата и опазването на околната среда. Пожелавам на участниците в Европейския морски ден успешна работа, която да доведе до резултати”, заяви Искра Михайлова.

”Открива се прекрасна възможност да сближим позиции със съседните ни държави, да подкрепим устойчивото развитие на перспективния Черноморски регион. Подписаната днес декларация поставя начало на обща програма за устойчивото развитие на Черно море”, каза министър Ивайло Московски.

”Обнадежден съм за развитието на първо място на транспортната инфраструктура, което ще донесе икономически ползи. Трябва да бъде подкрепен и туризма в Черноморския регион, който има много предимства”, заяви от своя страна вицепремиерът Валери Симеонов.

* В програмата на конференцията, която продължава днес и утре, са включени:
- 18 семинара с участието на заинтересованите страни;
- Дебати на високо ниво “Black Sea Big Bang” - как да се стимулира устойчивият син растеж, да се генерират инвестиции и да се увеличи сътрудничеството за икономически бум на Черноморския регион;
- Сесия по темата за улесняване на достъпа до средства на ЕС чрез проекти за “синьо развитие” и партньорски проекти, свързани с Черноморския басейн.

Официалното откриване на Европейския морски ден уважиха с присъствието си бургазлиите Руска Бояджиева - зам.-кмет на Община Бургас, Атанаска Николова - зам.-министър на околната среда и водите, Ивелина Василева - председател на Комисията по околната среда и водите в Народното събрания, много бургаски народни представители, общински съветници, представители на изпълнителната власт.

Европейският морски ден ще завърши на 1 юни, когато Бургас символично ще предаде щафетата на избрания домакин за следващата година - португалската столица Лисабон.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или