Потънал кораб на 2 400 години бе открит на 80 км от бреговете на Бургас

Автор: "PoligrafF", от 24.10.2018 0
Това е най-старият плавателен съд, открит непокътнат под вода в света.

Потънал гръцки търговски кораб на 2 400 години бе открит на дъното на Черно море, на 80 км от бреговете на Бургас. Смята се, че това е най-старият плавателен съд, открит непокътнат под вода в света. Освен самите елементи на гемията, част от стоките и вещите, пренасяни от него, се очаква също да са изключително запазени.

Находката е на българо-английския екип за подводна археология, изследващ Черно море, предава ВВС. Според експертите, причината за състоянието на кораба, е дълбочината, на която е потънал - над 2 000 метра. Там кислород липсва, което забавя разпада. Освен това, той е недостъпен за подводните иманяри.

Корабът е датиран по метода за въглеродно определяне на възрастта, която го е съотнесла към 400 г. Пр. Хр. Към момента не се знае какво е пренасял и какви ценности се крият в него, тъй като за изследването му е необходимо допълнително финансиране. Очакванията са на борда да бъдат открити амфори и други съдове.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или