Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Почина гениалният учен Стивън Хокинг

Автор: "PoligrafF", от 14.03.2018 0
Новината бе съобщена от децата му - Луси, Робърт и Тим.

На 76-годишна възраст почина гениалният учен Стивън Хокинг. Физикът е издъхнал в съня си, в дома си в кампуса на Университета Кеймбридж рано тази сутрин. Новината бе съобщена от децата му - Луси, Робърт и Тим.

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, Великобритания. Научните му интереси са в сферата на космологията, квантовата механика и теорията на струните. Едно от най-популярните му постижения е математическото доказателство на Големия взрив, до което той достига заедно с колегата си Роджър Пенроуз през 1971 година.

Двамата учени демонстрират, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Огромен е и приносът на Хокинг в съвременната представа за черните дупки, гравитацията и нейните взаимовръзки с квантовата механика и термодинамиката.

Едва 21-годишен той бива диагностициран с АЛС - Амиотрофична латерална склероза - прогресивна, почти неотменно фатална болест. Освен с научната си дейност, Хокинг е известен и като най-дълго живелият пациент, страдащ от АЛС. По онова време лекарите му дават не повече от 1-2 години живот. На пук на прогнозите обаче той не само оцелява, но и запазва безграничното си любопитство, ентусиазъм и желание да разнищи тайните на Вселената.

Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише, да ползва интернет. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Именно с помощта на този апарат ученият успява да сътвори редица научни и научно-популярни текстове, някои от които стават световни бестселъри.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Юни дойде и Бургас откри плажния сезон!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или