Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

По-слаби резултати на изпитите след VІІ клас в сравнение с 2014-а

Автор: "PoligrafF", от 04.06.2015 0
Просветното министерство обяви резултатите от изпитите за Национално външно оценяване на учениците от ІV и VІІ клас. Проверката на работите обаче показва по-слаби резултати от НВО 2014, съобщават от ведомството. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас.

Просветното министерство обяви резултатите от изпитите за Национално външно оценяване на учениците от ІV и VІІ клас. Проверката на работите на седмокласниците показва по-слаби резултати от НВО 2014, съобщават от ведомството. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас.

„За наша радост екипът на Министерството на образованието и науката и тази година може да сподели добрия резултат от НВО в IV клас и в същото време – огорчението си, че тази година НВО в VII клас не е в очакваните от нас добри постижения на учениците“, заяви зам.-министърът Ваня Кастрева.

На изпитите са се явили над 95% от подлежащите на външно оценяване четвъртокласници. В общо 17 региона има повишаване на средния тестов бал в сравнение с предходната година. Най-значимо е в Плевен и Разград, а най-значимо понижаване се наблюдава във Варна и Видин.

Наблюдава се устойчива тенденция за повишаване на резултатите по български език и литература (БЕЛ) и по математика. Децата са отговаряли предимно на въпросите със затворен отговор. Експертите от МОН подчертаха, че е необходима повече работа с учениците върху уменията за за самостоятелно писмено изразяване и аргументиране на теза в началните класове.

В същото време, при седмокласниците резултатите са като цяло по-слаби от тези на предходния випуск. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас. Средният брой точки по региони показва, че най-добре представили се региони са: София-град, Смолян, Варна, Благоевград, а най-голямо изоставане има във Велико Търново, Видин и Разград.

На НВО по БЕЛ са се явили 54 580 ученици, а по математика – 54 305. Учениците, които са решавали и допълнителния модул, са показали следните резултати: максимален брой 100 т. по БЕЛ – 9 ученици, а по математика -  10. Общо отличниците по БЕЛ са 2 442, а по математика – 1 240. Слаби оценки по БЕЛ са получили 994 ученици, а по математика - 2 054.

„Голям процент от учениците се отказват от допълнителния модул. Това е тревожно - заяви зам.-министър Кастрева, - защото в тази възраст те се отказват от състезание, отказват да се борят и големият процент двойки по математика показва липсата на мотивация, на доверие в себе си“. Тя призова да се работи върху засилване на връзката учители - родители, тъй като те са партньори в един процес, който трябва да доведе до повишаване мотивацията на учениците.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или