Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Правителството закрива Държавния резерв

Автор: "PoligrafF", от 09.11.2011 3
Правителството реши да бъде закрита Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси” и да бъде създадена Изпълнителна агенция "Нефт и Нефтени продукти" към Министерство на транспорта.

Правителството реши да бъде закрита Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и да бъде създадена Изпълнителна агенция “Нефт и Нефтени продукти” към Министерство на транспорта.  

Задълженията по Директива 2006/67/ЕО предвиждат да се поддържат минимални запаси от суров петрол и/или петролни продукти. Анализът на кризата с горива, възникнала във връзка с отнемане на лиценза за данъчен склад на складодържателя „Лукойл Нефтохим – Бургас” АД показа, че е необходимо да се оптимизира дейността по поддържането на запаси от петролни продукти, като това се извършва от отделен специализиран орган.

Това ще бъде Изпълнителна агенция „Задължителни запаси от нефт и нефтопродукти”, която ще бъде създадена към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В нея ще работят до 39 души при сегашен щат от близо 600 на държавната агенция.

Според евродирективите от 2006 г. единственото изискване за съхраняване на запаси в държавата е към тези за нефт, и затова се създава новата агенция, обясни той. Останалите дейности от Държавния резерв ще бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната и МВР, съответно за военно време и за мирно време. Все още се обсъжда дали да не бъдат прехвърлени функции и на земеделското министерство във връзка с резерва от зърно и друга продукция.

„Има общи европейски запаси, които се поддържат в различни страни на Европа по квоти, включително и в България има такива запаси. Там всъщност политиката е на европейско ниво. И ние сега имаме възможност да решим дали да разчитаме, както голяма част от Европа, само на тези общоевропейски запаси, или на нас ни трябват допълнителни – специфични само за България запаси, както е в момента“, обясни Симеон Дянков.

 По думите му в оптимизацията, която ще се получи, ще имаме „хем по-добро качество, хем ще се използва по-малко ресурс”.

С приемането на законопроекта се очаква да бъде постигната по-висока степен на обезпеченост със стратегически стоки и материали при кризисни ситуации, при положение на война, военно или извънредно положение, повишаване на ефективността на процеса по съхраняване и опазване на държавните резерви, осъществяване на по-добър държавен надзор и по-добро управление на държавния финансов ресурс.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или