Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Празнуваме Свети Валентин и Трифон Зарезан

Автор: "PoligrafF", от 14.02.2020 0
Пияни от любов, така може да опишем празнуващите на 14-ти февруари.

Пияни от любов, така може да опишем празнуващите на 14-ти февруари.

Една част от българите празнуват Деня на лозаря, а на него по стар стил православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон. Светецът се вярва, че е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. 

Другата част от народа са се отдали на любов и са решили да почетат Деня на влюбените – Свети Валентин. Има и такива, които ще отбележат и двата празника, а може би има и такива, на които не им е до празнуване.

За тези, които ще заложат на българския празник

Българската традиция повелява рано сутринта стопанката замесва хляб, който украсява с моделирани от тестото лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. Той отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а после мъжете си устройват веселби.

Преди да седнат на общата трапеза насред лозята, те си избират “цар”, когото наричат с името Трифон. На главата на царя мъжете поставят “корона” от лозовите пръчки, които са отрязани най-напред. Народният празник се нарича още Трихун, Трифко   Трифон пияница или Трифон чипия - легенда за светеца разказва, че си отрязал носа, когато отишъл да зарязва лозите. По-малко известно е, че Свети Трифон е почитан и от соколарите - заради древно предание, според което светецът помогнал на младеж да намери сокола на цар Иван Грозни.

Днес празнуват Трифон и Трифона, Тричко и Тричка.

За влюбените      

Ако има време от годината, което най-силно да предразполага към проява на нежни чувства или страстни обяснения в любов, то това са дните около 14 февруари. В цял свят празникът е известен като “денят на свети Валентин”. Разбира се, за доста хора 14 февруари е просто поредна дата в календара, но дори и те не могат да отрекат, че тя носи в себе си огромен емоционален заряд.

Тази скрита енергия заставя и най-свенливите да разчупят черупките си и да добият достатъчно смелост, за да направят своето така жадувано признание на любимия човек. 14 февруари е празникът на влюбените - за романтично настроените, за подвластните на порива и на щастието от това да бъдеш с някого. А за истински влюбените казват, че всеки ден е празник!

За Св. Валентин съществуват няколко истории. Според най-разпространената Валентин е реална личност, живяла в Римската империя по времето на император Клавдий II. Старинни летописи разказват, че Клавдий обезумял и бил обзет от натрапчивото желание да командва най-силната армия в света. Със специален указ императорът забранил всякакви венчавки и бракосъчетания в границите на своите владения. Престъпването на неговата заповед се наказвало с най-тежкото наказание - смърт. Клавдий смятал, че жените само размътват умовете на неговите войни и че отравят сърцата им, а сломеният от жена войник е все едно мъртъв войник.

Един християнски свещеник се противопоставил на железния режим на господаря. Той се казвал Валентин и въпреки нетърпящата неподчинение заповед, той продължил тайно да венчава влюбени двойки. Непокорният свещеник вярвал, че от силната любов не може да се избяга със закони. Шпионите на император Клавдий обаче били навсякъде и след донос срещу него, Валентин бил хвърлен в тъмницата. Обявената присъда била безмилостна - публична екзекуция. На 14 февруари 296 г. сл. Христа Валентин бил обесен на градския площад.

Според друга история Валентин бил лечител, прочут със своите целебни лекове - примеси от горчив сироп, вино, мед и мляко. Той учел хората как да промиват тежките рани и с какви билки и треви да ги налагат след това, за да зараснат по-бързо. Валентин имал много завистници, които пуснали слуха, че той е извършил убийство на младо момиче. Несправедливо обвинен, лечителят се озовал в затвора. Там той се влюбил в дъщерята на своя надзирател - прекрасна девойка, която била сляпа. Със силата на лечебните си отвари, Валентин успял да излекува слепотата й. Въпреки това, той не успял да се порадва на любовта си, защото палачите му го хвърлили на лъвовете.

След смъртта на Валентин неговата възлюбена намерила в килията му прощално писмо, адресирано до нея. Писмото било във формата на сърце, вътре бил поставен жълт минзухар и картичка с думите: “Твой Валентин”.

В деня на свети Валентин по света се продават и подаряват над 1 милиард рози. Цветът на розите говори за различни чувства, но винаги прекрасни. Белите рози символизират искрена, но тайна любов, жълтите - уважение и приятелство, а червените разкриват пламенност и страст. Легендата за червените рози разказва, че богинята на любовта Афродита, бързайки към нейния възлюбен Адонис, стъпила върху бял розов храст. Кръвта на богинята обагрила листенцата на белите рози в червено.

Освен рози на деня на свети Валентин се подаряват и червени хризантеми, както и карамфили. Тези цветя също символизират любов и приятелство. На празника се подаряват кутии бонбони във формата на сърце, за да е сладък животът на влюбените. Всеки може да прекара празника както желае, а начини има много - по-зрелите хора предпочитат за изпратят картички по обикновена или електронна поща, а по-младите излизат с любимия човек на заведение, поднасят си подаръци и цветя.

Неизменна част от празника представляват т.нар. “валентинки”. Това са картички, съдържащи любовни обяснения или весели пожелания за празника. Валентинките винаги имат много красив външен вид и са обсипани със сърчица, златни орнаменти, амурчета, цветя и т.н.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или