Преди да кажеш "Да"! Родителите на младоженците

Автор: "PoligrafF", от 30.08.2015 0
Напълно нормално е родителите на бъдещите съпруг и съпруга да се вълнуват, да искат да участват в планирането на сватбата и да се интересуват от тържеството. Но докъде приключва тяхната роля и „задължения“?

Създавайки свое семейство, всеки младоженец получава двама нови родители и трябва символично да се прости с връзките на старото си семейство. Семейният кръг се разширява, а това се усеща още по време на подготовката за сватбата. Напълно нормално е родителите на бъдещите съпруг и съпруга да се вълнуват, да искат да участват в планирането на сватбата и да се интересуват от тържеството. Но докъде приключва тяхната роля и „задължения“? Днес екипът на PoligrafF.net и Сватбена агенция „White magic“ ще Ви срещнат с най-трудните моменти и най-подходящите задачи за родителите на булката и младоженеца.

Традицията родителите да плащат за сватбата далеч не е измислена случайно. Обикновено младото семейство започва от нулата, а възрастните все пак имат на разположение спестявания и по-стабилни ресурси. Това, обаче, често кара родителите да се намесват в подготовката на сватбата и понякога това се превръща дори в конфликт. А на прага на това да създаде семейство, младият човек вече е възрастен и има право сам да взема решенията си.

Поговорката „Който плаща, той поръчва музиката“ тук трябва да забравим, съветва Красимира Автанска от Сватбена агенция „White magic“. Родителите трябва да знаят, че това е денят на техните деца. Тяхната сватба, тяхната мечта. Независимо от опита и въображението си, те трябва да оставят на младите сами да намерят най-подходящата формула за тържеството си. Съветите са нещо чудесно, но забележките и изискванията могат да допринесат за стреса на младоженците в този и без това натоварен период.

И най-добрият съвет може да се превърне в причина за конфликт. Замислете се – бихте ли настояли детето Ви да учи в определено училище, определен университет, определена специалност, и какъв би бил резултатът? В сватбеното тържество най-важни са младоженците, те имат право да поканят своите близки приятели, да сервират своето предпочитано меню, да облекат тоалети, в които се чувстват удобно, и да се забавляват както желаят.

Според българската традиция, обикновено свекървата посреща младоженците с питка със сол и мед в ресторанта. Макар днес снахата да не се пренася в бащиния дом на новия си съпруг, тази традиция е добър начин да се почетат възрастните.

Днес много младоженци следват и нови традиции, в които тъщата предава домашния огън, единия баща закичва със здравец, а другия дава по чаша вино. Този обичай е малко разпространен и сравнително нов, но дава шанс на родителите да се включат активно в тържеството.

В света съществуват и обичаи булката да танцува с баща си, а свекърът да вдига тост за младото семейство. Съществуват, обаче, и други начини родителите на младоженците да бъдат включени в подготовката и самото тържество.

Креативните и талантливи майки могат да получат задача да измайсторят украсата на шампанското и чашите или друг декоративен елемент, да изберат или подготвят подаръчетата за гостите или да включат в програмата на тържеството някоя игра-предизвикателство. Бащите пък може да се включат в подбора на алкохол и напитки, да поръчат етикети за сватбената ракия и т.н.

С предварителната молба за помощ младоженците ще уважат родителите си и ще им дадат възможността да бъдат част от празника на детето си. В зависимост от силните си страни и уменията си, възрастните наистина могат да бъдат от помощ и без да внасят напрежение със своите разбирания за сватбеното тържество. И тук, обаче, най-важна е комуникацията между поколенията и ясното определяне на границите на исканата помощ.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Бавно и полека, лятото се завръща!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или