Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Предлагат Тончо Русев за Кавалер на "Сребърния кръст на Свети Николай"

Автор: "PoligrafF", от 13.10.2017 0
Четирима са номинираните за "Почетни граждани" тази година.

Обичаният български музикант и композитор Тончо Русев бе предложен за носител на отличието Кавалер на “Сребърния кръст на Свети Николай” - най-високото отличие, връчвано от общинската администрация в Бургас. Докладната с номинацията на бургазлията бе внесена в Общински съвет от името на кмета Димитър Николов. 

Русев е роден в Бургас на 20-и април 1932 година. Творческият му път и любовта към музиката сякаш са предопределени, тъй като баща му свирел на акордеон и мандолина. След завършването си Тончо Русев е работи в завод “Червено знаме”. По това време иска да учи индустриална химия, но близки и познати безспирно го убеждават да отиде в консерваторията и да последва пътя на музиката.

През 1955 г. Тончо Русев завършва висшето училище със специалност „Тромпет“, в класа на проф. Карпаров. Професионалният му път в началото е свързан със симфоничните оркестри на Бургас, Перник, Софийската опера и др. В началото на 90-те години работи като музикален продуцент на фирма „Мега музика“, а от 1996 г. е музикант на свободна практика. Тончо Русев е и достоен член на Съюза на българските композитори.

В продължение на повече от четири десетилетия песните на именития композитор са изпълнявани от известни български певци, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова и Васил Найденов. Произведенията му не остават незабелязани и от чуждестранни изпълнители, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик и Фара Мария. Повечето от песните на Тончо Русев са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Петя Дубарова, Евтим Евтимов и Христо Фотев.

Той е носител на множество награди, сред които и орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата.

Очаква се номинацията на Тончо Русев да бъде гласувана от Общински съвет, а в случай, че му бъде присъден, призът ще му бъде връчен на тържественото заседание, посветено на празника на Бургас - 6-и декември. Паралелно с най-високото отличие, съветниците ще трябва да решат и дали да обявят за “почетни граждани” четирима заслужили нашенци - певицата Янка Рупкина, художника Руси Стоянов, д-р Вида Буковинова, историк-краевед, както и футболиста Иван Претъргов.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

А Вие написахте ли писмо на Добрия старец вече? Защото под елхата на…
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или