Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Предлагат на кмета Бургас да стане и най-безопасен град за живеене

Автор: "PoligrafF", от 09.11.2011 8
„Нека Бургас остане най-добрър град за живеене в България и най-безопасен за неговите жители”, това послание отправят към кмета днес от Инициативен комитет „Червена пътека” и Фондация „Безопасни улици от Валя”.

„Нека Бургас остане най-добрър град за живеене в България и най-безопасен за неговите жители”, това послание отправят към кмета днес  от Инициативен комитет „Червена пътека” и  Фондация „Безопасни улици от Валя”.

До редакцията на информационен сайт „PoligrafF” бе изпратено предложението на инициативните граждани, адресирано до кмета Николов, до Общинският съвет, до Комисията по безопасност на движението към Община Бургас, до Дирекция “Строителство”, до Началника на с-р Пътна Полиция и до Областното пътно управление в града. Предоставяме ви пълният текст на предложението, без каквато и да е редакторска намеса:        

Предложение

От Инициативен комитет „Червена пътека” и  Фондация „Безопасни улици от Валя”  

Във връзка с организираната и успешно приключила подписка за подобряване на сигурността на пешеходците и проходимостта на пешеходните маршрути на територията на гр.Бургас, предвид нарастването на произшествията с пешеходци в града  и предвид започналата тази година международна кампания “Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата – 2011 – 2020 г.” предлагаме:

-         Да се осигури (регулира) движението на пешеходците с пешеходни пътеки тип „зебра” пред всички възлови кръстовища (включително кръговите) и други, обичайно и масово използвани от пешеходци улични участъци(напр. в близост до автобусни спирки) на територията на града!  

 -         Да не се „заличават” съществуващи пешеходни пътеки, дори да са на места, където „удобството” на недобросъвестни шофьори се изразява в управление на автомобилите с по-висока от разрешената скорост и с несъобразена такава!  

-         Да се поставят ограничители на скоростта (изкуствени неравности -гърбици ), да се повдигнат пешеходните пътеки до нивото на тротоара и/или да се използват други иновативни технически средства намаляващи скоростта на автомобилите пред всяка една пешеходна пътека тип „зебра”!  

-         Изкуствените неравности да са от масивен, непрекъснат тип от тротоар до тротоар, а не от демонтиращите се или тип „бутони”, тъй като често водачите на МПС заобикалят неравностите, като навлизат в платното за насрещно движение /може да се наблюдава на ул.Одрин, до пресечката с ул.Кавала/ или се стремят да пресекат ограничителите тип „бутони” под ъгъл, за да не намалят скоростта си на движение. Демонтиращите се неравности, както и тези, тип „бутони” бързо се деформират от тежестта на движещите се автомобили, повреждат си и престават да осъществяват предназначението си.  Повдигнатите пешеходни пътеки, от своя страна, освен, че принуждават шофьорите да намалят скоростта, са много удобни за придвижването на детски и инвалидни колички.  

 -         На по-широките улици(с две и повече ленти) да се поставят  знак  А18 и Д17 и от лявата страна по посоката на движение!   -         На входовете на града, където са поставени надписите, указващи че се влиза в най-добрия град за живеене в България, да се добави надпис, че максималната скорост в града е 50км/ч, освен на местата, където изрично е упомената със знак допустима по-висока скорост!  

-         Да се поставят ограничители на скоростта (изкуствени неравности, гърбици) на всички входове на града!  

-         На входовете на всички квартали и комплекси в града, както и в ЦГЧ да се постави знак В26 с посочена максимална скорост 30 км/ч, т.е. да се обособят като  така наречените и навлизащи през последните години в другите държави „ЗОНИ 30”!  

-         Да се променят всички кръстовища в града, където има концентрация на ПТП и условия за задръствания, в тип „кръгово” по примера на повечето западни държави- т.нар. Traffic circles!  Най-лесният и евтин начин е чрез очертаване на кръг в средата (може и с повдигането му на по-високо ниво) и промяна на маркировката и пътните знаци.  

-         Да се обърне специално внимание на безопасността на улиците в к-с М.Рудник, където, по сигнали на живущи там,  улиците се използват доста често за гонки между автомобили!    

Предлагаме Ви и конкретни решения за някои места, където е животоспасяващо и наложително да се предприемат първо там промени:  

1.      Да се поставят „изкуствени неравности”-ограничители на скоростта пред всички пешеходни пътеки в к-с „М.Рудник”, особено на участъците, където улиците имат прави участъци

2.      Да се осигурят възможности за безопасно пресичане на пешеходците на кръстовището на бул.”Ст. Стамболов” с бул. „Тракия”

3.      Пешеходни пътеки с ограничители на скоростта на кръговите движения на входа на града от София и следващото до х-л „Мираж”

4.      Да се възстанови пешеходната пътека на бул.Струга до автобусната спирка и да се поставят ограничители на скоростта! За да стигнат до парка хората трябва да ходят или до „Трапезица” или до подлеза на ул.„Ст.Стамболов”!!!

5.      Пешеходни пътеки с ограничители на скоростта на ул. „Индустриална” и „Чаталджа” до всяка автобусна спирка

6.      Да се поставят пешеходни пътеки във всички посоки на кръстовището на ул.”Янко Комитов” с ул.”Я.Якимов”

7.      Да се поставят ограничители на скоростта на ул.”Тодор Александров”(до Билла) и да се премахнат светофарите от там (и без това не работят, защото предизвикват задръствания)

8.      Да се поставят ограничители на скоростта пред всички пешеходни пътеки на бул.”Демокрация”, „Ст.Стамболов”, ул.„Булаир” и ул.”Хр.Ботев”

9.      Да се вземат спешни мерки за подсигуряване на пресичането на пешеходците слизащи на спирката срещу магазин „Джъмбо”, както и изграждането на ускоряваща лента за автомобилите излизащи от паркинга там!

10.  Да се възстанови пешеходната пътека на бул.”Тодор Грудов” срещу „Mr. Bricolage” и да се поставят ограничители на скоростта! Посетителите на магазините в тази част и работещите там няма от къде да пресекат след като слязат на автобусната спирка.

11.  Служителите на съответните контролни органи да обръщат специално внимание на водачите на МПС спрели или паркирали в близост или на пешеходна пътека и неправилното паркиране по тротоарите, не само в ЦГЧ, а и в комплексите, тъй като това не само затруднява движението на пешеходците, но и създава предпоставки за фатални ПТП!

12.  Маркировките на кръговите кръстовища да се променят така, както е поставена маркировката на кръговото кръстовище на изхода за Созопол и М.Рудник  

Уверяваме Ви, че поставянето на пешеходни пътеки с ограничители на скоростта до всяка спирка от градския транспорт, няма да пречи на придвижването и графика на автобусите, защото скоростта им в  близост до автобусните спирки е минимална преди спиране и при потегляне. (В някои големи градове в страната, градския транспорт се изтъква като причина за непоставяне на ограничители на скоростта)

Настояваме да не се допуска повече откриването на нови търговски обекти, ако не е осигурено безопасното движение и достъп на пешеходци и автомобили от и към тях!   Настояваме да се потърси отговорност от служителите допуснали откриването на обекти в миналото, без да са спазени законовите изисквания и разпоредби относно безопасно движение около тях! (Да се вземат предвид ЗДП, ППЗДП, Наредба за организиране на движението по пътищата, издадена от Министерство на регионалното развитие и благоустройството;  Наредба за специално ползване на пътищата ; Наредба за обезопасяване на участъци с концентрация на ПТП и др.)

Вярваме, че настоящите предложения ще спомогнат да се повиши безопасността при пресичане на улици с интензивно движение на автомобили, ще се улесни свободното и безопасно движение на всички пешеходци, вкл. деца, хора със затруднено придвижване, с инвалидни колички, майки с детски колички, възрастни хора и хора с временни затруднения  при движение, както и ще улесни работата на служителите от сектор „Пътна полиция”!

 Това ще е една стъпка в правилната посока към създаване на един по-добър град, където хората ще имат и други опции за придвижване и се чувстват безопасно и комфортно.  Да не забравяме, че сме преди всичко ХОРА, пешеходци, като само някои от нас и само през малка част от живота си сме автомобилисти!  

Нека гр. Бургас остане най-добрър град за живеене в България, а защо не и най-безопасен за неговите жители!

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или