Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Предстои да се обнародва нова Наредба за проектиране на пътища

Автор: "PoligrafF" , от 05.09.2018 0
Ще се удължат гаранционните срокове на пътищата.

Предстои обнародването в “Държавен вестник” на нова Наредба за проектиране на пътища. Тя ще даде отговор на много от въпросите. Сред тях са по-голяма осветеност на пътни възли и кръстовища – задължителен елемент от изграждане на нови и рехабилитиране на вече съществуващи отсечки. Предвидени са повече изисквания към системите за отводняване на пътното платно, за да се предотврати събирането на вода и опасността от „аквапланинг“.

Това съобщи в кулоарите на Народното събрание днес министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков. Той обърна внимание, че според наредбата зоната за безопасност ще зависи от класа на пътя, като при автомагистралите тя ще е 16 метра, а при първокласните пътища - 12 метра. В тази широчина от пътя всички елементи на инфраструктурата като билбордове, стълбове, дървета ще бъдат допълнително обезопасявани. Сред мерките са също не само удължаване на гаранционните срокове за пътищата, но и по-големи правомощия за възложителя.

Министърът посочи, че пътният сектор е крайно недофинансиран, за да се отговори на изискванията на обществото за по-модерни, по-комфортни и по-безопасни пътища и напомни, че за да се промени това, в началото на годината бе подписан договорът за проектиране и въвеждане тол системата.

Николай Нанков обърна внимание и на напредъка по отношение на политиката по търсене на реализация на приоритетни обекти чрез концесиониране или други форми на публично-частно партньорство. Първите стъпки в тази посока вече са направени с подписаните споразумения на срещата 16+1 тази година и се работи усилено за реализация на такива обекти. Регионалният министър посочи, че китайски компании проявяват интерес към строителството на тунела под връх Шипка.

Пред народните представители Николай Нанков съобщи още, че спестени средства в размер на около 1 млн. лв. от строителството на язовир „Пловдивци“ ще бъдат използвани за възстановяване на участъци от републиканската пътна инфраструктура в Община Рудозем, които са засегнати от преминаващите по тях тежкотоварни автомобили, използвани при изграждането на съоръжението.

Той информира също, че текат тръжни процедури за избор на изпълнител за участък от пътя Провадия – Айтос – Дъскотна, който ще бъде рехабилитиран на два лота със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Николай Нанков съобщи още, че при планиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година ще бъдат разгледани възможностите за осигуряване на средства за изготвянето на проект за осветление на пътен възел „Пъстрогор“ за входа на гр. Свиленград на АМ „Марица“ и неговото изпълнение.

На въпрос за водоснабдяването във варненската Община Аксаково министърът съобщи, че през тази година министерството е възложило изработването на инженерно-хидроложки доклад и подробно геодезическо заснемане, които ще дадат изходни данни за последващо проектиране и решаване на проблема с прекъснатото заради свлачищни процеси водоснабдяване във вилна зона „Кранево“ и селищни образувания „Панорама“.

По отношение на обновяването на многофамилни жилищни сгради Николай Нанков напомни, че според разчетите с разполагаемия бюджет на Националната програма за енергийна ефективност ще бъдат санирани 2022 блока. Ще се търси по-устойчив механизъм за финансиране обновяването на жилищата в България, като условията са предмет на широк обществен дебат, в който се приветстват всякакви конкретни предложения.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или