Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Предстои закриването на фонд "Тютюн"

Автор: "PoligrafF", от 19.01.2011 1
Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С предвидените в него промени се закрива фонд „Тютюн”, осъществяващ държавното подпомагане в сектора, и се отменят разпоредбите, свързани с разпределение на квоти за производство и регулацията на изкупните цени на тютюна, както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите.

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С предвидените в него промени се закрива фонд „Тютюн”, осъществяващ държавното подпомагане в сектора, и се отменят разпоредбите, свързани с разпределение на квоти за производство и регулацията на изкупните цени на тютюна,  както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите.

За бъдещото подпомагане на тютюнопроизводителите се предлага да се прилага общият режим за земеделските производители, съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители, т. е. те ще подлежат на вписване в регистъра по чл. 7 от този закон. Документът предвижда също отмяна на редица разпоредби, свързани с договорните отношения при изкупуването на тютюна с цел привеждане на пазарна основа на сектора.

Другите съществени промени в законопроекта са свързани с прилагането от България като държава-членка на ЕС на ефективна политика на мониторинг, регулиране и контрол върху съдържанието и емисиите на тютюна и тютюневите изделия. Предвижда се Институтът по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) да осъществява дейности, включващи изследвания и анализи на тютюневите изделия за установяване съдържанието на вредни вещества и съставки, както и оценка на предоставяната от производители и вносители информация относно съставките на тютюневите изделия.

С оглед прилагането в практиката на уеднаквените хармонизирани стандарти за докладване съставките на тютюневите изделия, се налагат предприетите законодателни мерки за регламентиране на формата, задълженията и отговорностите на субектите, както и сроковете за подаване на изискуемата информация. Държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн до края на 2006 г. се осъществява чрез използването на целия инструментариум, предвиден в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

С влизането на България в ЕС действащата законова уредба се запазва с оглед предвидената в Договора за присъединяване възможност помощи, установени в държавата-членка преди датата на присъединяването и все още приложими след нея, да продължат да се прилагат като съществуваща помощ до края на третата година от присъединяването. Срокът за държавно подпомагане на сектора чрез тези схеми изтече на 31 декември 2009 г. и след тази дата всяка помощ, насочена към тютюнопроизводителите в България, се счита за „нова помощ”.

През тригодишния период, в който продължи държавното подпомагане на тютюнопроизводителите в България, е приет Регламент (ЕО) №1234/2007 за установяване на обща организация на селскостопанските пазари и относно специфични разпоредби за някои земеделски продукти. Той налага на България като държава-членка на ЕС пълното премахване на регулирането в сектора, в т. ч. и отпадането на такива негови елементи като квоти за производство и субсидиране, и ориентирането му към функциониране на пазарна основа.

Целта е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са и пренасочени финансовите средства.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или