Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Премиерът официално номинира Мария Габриел за еврокомисар от България

Премиерът официално номинира Мария Габриел за еврокомисар от България

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството.

Министър-председателят Бойко Борисовинформира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението направителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК отБългария. Двамата вече са обсъдили въпроса, но днешното писмо на премиера официално потвърждава номинацията, посочват от прессекретариата на кабинета.

"Срадост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българскотоправителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарениена нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламентсъм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностенпринос към работата на Комисията", посочи министър-председателят.

Той изрази очакване да обсъдивъзможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговотосъгласие, както предвижда Договорът за ЕС.Часове по-късно Юнкер обяви, че приема номинацията. Следващата стъпка ще бъде председателят да се срещне с Мария Габриел и да проведе интервю.

Целта е да се прецени способността на кандидата да изпълнява длъжността европейски комисар. Въз основа на интервюто председателят Юнкер ще вземе решение и за разпределянето на отговорностите на бъдещия комисар с българско гражданство. От процедурна гледна точка за назначаването на български комисар е необходимо взаимно съгласие между председателя на Комисията и Съвета, след консултация с Европейския парламент.

Освен това, съгласно междуинституционалното Рамково споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, председателят на Комисията, преди да даде съгласието си относно решението на Съвета за назначаване на новия комисар, трябва да ,,разгледа задълбочено“ резултата от консултацията с Европейския парламент, който провежда размяна на мнения с кандидата.

Припомняме Ви, че до необходимостта от нова номинация се стигна, след като през октомври м.г. еврокомисарят Кристалина Георгиева обяви, че се оттегля, за да заеме поста изпълнителен директор на Световната банка.

Тогава Георгиева коментира, че “се връща към работата, която искрено я вълнува и която ще й позволи да помага и на Европа, и на света".Тя напусна комисията в началото на тази година, но служебното правителство реши да не номинира нов еврокомисар на нейно място. Вместо това, тази отговорност бе оставена за новото правителство.

Комисар Гюнтер Йотингер пое отговорността на 1 януари 2017 г. за бюджета и човешките ресурси, а председателят Юнкер временно разпредели портфолиото за цифровата икономика и цифровото общество на заместник-председателя Андрус Ансип.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега