Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Пристанище Бургас - приоритетно за транспортната мрежа на Европа

Автор: "PoligrafF", от 12.02.2015 0
Пристанището в Бургас бе избрано за приоритетно в бъдещата транспортна мрежа на Европа. Това бе потвърдено от доклада на ЕК и от еврокомисаря по транспорта Виолета Булк. По този показател бургаският порт изпревари Варна, като е посочено, че това е пристанището с най-голям потенциал на развитие и с най-добри климатични дадености.

Пристанището в Бургас бе избрано за приоритетно в бъдещата транспортна мрежа на Европа. Това бе потвърдено от доклада на ЕК и от еврокомисаря по транспорта Виолета Булк. По този показател бургаският порт изпревари Варна, като е посочено, че това е пристанището с най-голям потенциал на развитие и с най-добри климатични дадености. Тази новина потвърди днес зам.-председателят на транспортната комисия Иван Вълков.

Бургаското пристанище е и сред най-дълбоководните портове, което също е в плюс за избора му. “По този начин ще е даде сериозен тласък за развитието на пристанище Бургас и ще може да привлича европейски средства”, убеден е Вълков. Той коментира, че  сред пристанищата с централна роля освен в Бургас, са още 11 порта в Гърция, Германия и Кипър.

Европейската транспортна мрежа да бъде изградена на две нива – централнa до 2030 г.  и широкообхватна до 2050 г. С развитието на първия етап ще се поеме основният поток от товари и превози на хора, като в нея влизат само две български пристанища – Бургас и Русе. Ще се насърчи използването на интелигентни транспортни системи, ефективно управление и насърчаване на ориентиран към бъдещето чист транспорт.

”Всичко това следва основния път в европейската политика за осигуряване на растеж, работни места и конкурентноспособност. Двете нива на мрежата включват всички видове транспорт”, коментира бургаският депутат.

Според него пристанище Бургас не е избрано случайно, като за това е повлияло завършването на АМ „Тракия“, която представлява директната връзка между столицата и морския град. Предстои и завършването на жп линиите Пловдив-Бургас и Пловдив-София, по които ще могат да бъдат извършвани превози. Два коридора на централната транспортна мрежа ще пресичат територията на страната ни - коридорът „Рейн—Дунав“ и коридорът „Ориент/Източно Средиземноморие“.

„С избора на пристанище Бургас за приоритетно за страната ще се развие не само довеждащата инфраструктура до него, но и тази вътре в самия порт. Ще се даде тласък на развитие на целия район, който ще се превърне в икономически, транспортен и логистичен център“, категоричен е Иван Вълков.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или